Zbog neizvjesne cijene slaba zarada od jagodičastog voća

Amra Peco-Ugarak živi u bugojanskom naselju Vesela, a od 2005. godine se bavi proizvodnjom jagodičastog voća. Zajedno sa suprugom Dževadom i kćerkama među prvima je zasadila dva dunuma malina.

Razne sorte

Do sada je uzgajala različite sorte malina, jagoda, crvenu i crnu ribizlu.

– Zbog cijena i lošeg vremena u vrijeme kad jagoda zrije, uništila sam zasade. Prošle godine sam uništila i dva dunuma maline zbog cijene i nedostatka radne snage, jer nema isplativosti ako se  plaća sve što se uradi. Ove godine ću uništiti i dunum crne ribizle. U proljeće sam posadila krompir, papriku rogu i kukuruz šećerac za prodaju, da probam kako će to ići, jer povrće se konzumira svaki dan – ističe Peco-Ugarak.

Posadila je i pola dunuma crvene ribizle, koja tek iduće godine treba dati svoje prve plodove. Na području općine Bugojno nema ni organiziranog otkupa crne ribizle, pa su je distribuirali preko poznanika i prijatelja.

Sve su to razlozi zbog kojih porodica Ugarak planira uništiti ovaj zasad.

Neće odustati

– Cijena jagodičastog voća ekstremno se mijenja iz godine u godinu,  tako da ne možeš predvidjeti kako ćeš proći sa zaradom. Ja imam običaj reći ovo je fabrika pod otvorenim nebom – dodaje Peco-Ugarak.

Od poljoprivrede ne namjerava odustati, pa je odlučila pokušati s proizvodnjom povrća. Navodi da je od bavljenja poljoprivredom školovala dvije kćerke koje su sada studentice u Sarajevu.

Biznis.ba / Avaz