Zbog usporavanja kineskog gospodarstva Samsungu pada dobit

A journalist uses a mobile phone as he works outside the Samsung Electronics smartphone manufacturing facility in Noida, India, July 9, 2018. REUTERS/Adnan Abidi

Samsung Electronics očekuje pad dobiti u četvrtom tromjesečju 2018. za 29 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije. Razlog pada je posljedica usporavanja potražnje za pametnim telefonima i memorijskim čipovima.

Južnokorejski tehnološki div procjenjuje da je njegova operativna dobit u proteklom kvartalu iznosila 9,7 milijardi dolara, ili oko 10.800 milijardi wona, 29 posto manje nego što je iznosila godinu dana prije.

To je znatno veći pad dobiti nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali i prvi pad dobiti Samsunga nakon dvije godine. Ukupni prihodi tvrtke mogli bi, pak, iznositi 59.000 milijardi wona, 11 posto manje nego godinu dana prije.

Posljednjih godina prihodi i dobit te tvrtke snažno su rasli zahvaljujući snažnoj potražnji za memorijskim čipovima za mobilne uređaje, prenosi Hina.

U Samsungu predviđaju i da će njegova dobit biti potisnuta i u prvom tromjesečju 2019. godine zbog slabljenja potražnje i jačanja konkurencije. Slabljenje potražnje, posebice u Kini, pritisnula je cijeli tehnološki sektor, pa je nedavno i Apple upozorio da će mu prihodi biti manji nego što se očekivalo zbog slabije prodaje iPhonea u Kini.

Slaba prodaja čipova vodećim kineskim ‘cloud’ kompanijama izazvala je rast Samsungovih zaliha do razina koje dovode do pada cijena. Uz to, kineski proizvođači pametnih telefona bilježe drastični pad prodaje, što je također izazvalo slabljenje potražnje za čipovima. Samsungovi memorijski i procesni čipovi čine oko tri četvrtine dobiti i otprilike 38 posto prihoda te kompanije.

Usporavanje rasta kineskog gospodarstva izazvalo je slabljenje potražnje za čipovima i mobilnim uređajima pa već sada analitičari Samsungu predviđaju manju dobit nego u 2018.

 

Biznis.ba