Željeznice RS-a kreditno opterećene za oko 188 miliona KM

“Željeznice Republike Srpske“ su u proteklih osam godina kreditno opterećene za iznos od 104.850.134 KM, a krajem prošle godine za još oko 42,7 miliona eura zaduženja prema Svjetskoj banci planiranih za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Ukupno kreditno zaduženje Republike Srpske prema Svjetskoj banci na Projektu restrukturiranja “Željeznica“ iznosi 51.300.000 eura.

Oko 42,7 miliona eura planira se za finansijsko restrukturiranje, odnosno izmirivanje duga prema radnicima i Poreskoj upravi, te pretvaranje duga u kapital.

Dio novca po tom projektu je već povučen. U odgovoru ministra saobraćaja i veza Neđe Trninića na pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini RS-a Tomice Stojanovića je navedeno da je novac namjenjen za smanjenje broja zaposlenih, odnosno isplata naknada i ostvarivanje drugih prava radnika Željeznica RS-a.

Ranije uzeti kredit Republike Poljske je iskorišten za kupovinu do 200 teretnih vagona, kao i opreme za radionice za održavanje željezničkih vozila koji se proizvode u Poljskoj.

U odgovoru entitetskog ministra saobraćaja i veza je navedeno da je zaduženje kod Vlade Srbije iskorišteno također za nabavku novih teretnih vagona, obnavljanje i remont postojećih voznih sredstava podizanjem njihove tehničke opremljenosti.

Krediti kod tri domaće banke u iznosu od 33,4 miliona KM iskorišteni su za izmirenje obaveza prema zaposlenim i dobavljačima, investiciono održavanje, nabavku novih teretnih vagona, obrtna sredstva i tekuće održavanje.

Željeznice RS-a su za devet mjeseci prošle godine iskazale finansijski minus od 7,5 miliona, što je akumulirani gubitak povećalo na 119 miliona KM.

 

Biznis.ba / FENA