Zvaničnici RS apeluju na poslodavce da ne otpuštaju radnike, ostat će bez pomoći

Zvaničnici Republike Srpske (RS) apelovali su danas na poslodavce da ne otpuštaju radnike i poručili da oni koji to budu činili neće moći da računaju na pomoć institucija tog bh. entiteta.

Vlada RS danas je donijela Odluku o načinu izmirenja poreza na dohodak i doprinosa za mart 2020. godine, kao mjeru za ublažavanje posljedica i poteškoća koje privredni subjekti imaju u poslovanju usljed ograničenja uvedenih radi sprečavanja širenja koronavirusa u RS i regiji, odnosno kao mjeru sprečavanja otpuštanja radnika i očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima.

Tom mjerom planirano je da se pomogne najugroženijim djelatnostima kao što su trgovina, saobraćaj i skladištenje, ugostiteljstvo, te ostale uslužne djelatnosti.

Procjena potrebnih sredstava, koja će biti isplaćena iz Fonda solidarnosti, je oko 16,5 miliona KM, čime bi bili uplaćeni porez i doprinosi za oko 40.000 radnika, saopćeno je iz entitetske vlade.

Na sastanku predsjednice RS Željke Cvijanović, premijera Radovana Viškovića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića apelovano je na građane da se striktno pridržavaju svih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od koronavirusa, kao i na osobe kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

( FENA)