Zvizdić: Sastanak u Parizu bi mogao dovesti do ukidanja kosovskih carina

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić prokomentarisao je nedolazak predsjednika Kosova Hašima Tačija na Godišnji sastanak guvernera EBRD-a u Sarajevu.

“Moj Kabinet o tom problemu informisan je veoma kasno juče, kada su počeli gosti dolaziti. Žao mi je zbog toga. Da sam ranije to znao, sasvim sigurno bismo riješili to pitanje”, rekao je Zvizdić novinarima na marginama EBRD-ovog samita.

On je istakao kako je Vijeće ministara BiH oslobodilo viza sve učesnike ovog trodnevnog skupa.

“Ne znam do kraja razloge zbog čega predsjednik Tači nije uspio doći. Bilo mi je drago da smo imali predstavnike Kosova”, poručio je Zvizdić.

Iako je bio najavljen, samitu nije prisustvovao ni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Bila je prisutna predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Kada smo ranije počeli pripremati ovu konferenciju, bilo je predviđeno da budu pozvani predsjednici, a onda je to promijenjeno na premijere. Danas smo vidjeli da su prisustvovali svi premijeri, osim predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je bio u posjeti SAD-u i došao je na panel u BiH”, napomenuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Odgovarajući na pitanje novinara, Zvizdić je rekao da odnosi i neriješena pitanja BiH i Kosova nisu ništa novo da zbog njih kosovski predjednik ne bi došao u BiH.

Takse na robe iz BiH, dodao je, i dalje postoje.

“Mi i dalje tražimo njihovo ukidanje”, naglasio je Zvizdić.

On očekuje da će predstojeći sastanak zapadnobalkanskih lidera u Parizu u julu dovesti do ukidanje carina.

“To bi nam dalo vremena za viznu liberalizaciju između BiH i Kosova, prije svega za naše privrednike”, pojasnio je Zvizdić.

On je istakao kako se u BiH ne govori o priznavanju nezavinosti Kosova, jer je za to potreban konsenzus.

“Predsjedništvo BiH vodi vanjsku politiku, a konsenzusa nema”, podsjetio je Zvizdić.

Biznis.ba