Bijeljinski ‘Orao’ pregovara o poslovima s ruskom kompanijom

Delegacija Ministarstva privrede i preduzetništva Republike Srpske (RS) i predstavnici ruske državne korporacije “Rostek“ posjetili su danas akcionarsko društvo za proizvodnju i remont “Orao“ u Bijeljini, s ciljem da se, kako je saopćeno, detaljnije sagleda mogućnost unapređenja saradnje s Ministarstvom odbrane Srbije i ruskim partnerima te definiše konačan status kompanije.

Bilo je riječi o proširenju usluga, te pružanju pomoći vazduhoplovnom preduzeću “Orao“ u vezi dobijanja licence za remont motora helikoptera i aviona ruske proizvodnje.

Resorni ministar Vjekoslav Petričević je rekao da ovo preduzeće ima značajan potencijal, te da je upoznat s kapacitetima i proizvodima koje ono pruža, izrazivši uvjerenje da će Vlada RS-a podržati “Orao“, jer smatra da je to jedno od strateških preduzeća za RS, ali i za, kako se navodi u saopćenju, Republiku Srbiju.

Direktorica kompanije “Orao“ Biljana Marković je rekla da je ova kompanija otvorena i spremna za saradnju s ruskim partnerima na putu uspostavljanja konačnog dogovora u vezi dobijanja licence za remont i održavanje motora ruske proizvodnje, TV 3- 117 za helikoptere i RD -33 za avione, te naglasila da se moraju jasno definisati modeli obezbjeđenja finansijskih sredstava za te namjene, jer preduzeće ne raspolaže takvim mogućnostima.

Dodala je i da je to jedini način za dugoročno obezbjeđenje uposlenja proizvodnih kapaciteta “Orla“, s obzirom na trenutni broj radnika i uslove poslovanja.

Predstavnici ruske korporacije “Rostek“ su izrazili spremnost za pomoć i posredovanje u osnaživanju kontakta između preduzeća “Orao“ i originalnih proizvođača motora iz Rusije, navodi se u saopćenju iz Ministarstva privrede i preduzetništva RS-a.

(FENA)