Đokić: Ne zna se šta će biti na lokaciji zatvorene banjalučke Fabrike duhana

Predstavnici firme „Bulgartabac“ još uvijek se nisu izjasnili šta će se dalje dešavati na lokaciji banjalučke Fabrike duhana, u kojoj su obustavili proizvodnju.

 

Odgovor na ovo pitanje nije znao ni entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, dajući objašenjenje poslanicima na posljenjoj sjednici parlamenta.

Đokić je potvrdio da je izvjesno da bugarski vlasnici jedine fabrike duhana u RS za sada nemaju namjeru da ponovo aktiviraju proizvodnju, ali i da još nije pokrenut postupak eventualne promjene namjene Fabrike duhana Banja Luka.

– Nemoguće je eventualno mijenjati namjenu Fabrike bez određenih saglasnosti koje bi se kroz zakon morale pribaviti. U ovom trenutku takav postupak nije pokrenut – rekao je Đokić.

Tvrdi da entitetska vlada nije mogla da utiče na odluku bugarske firme da obustavi proizvodnju u banjalučkoj fabrici, čijim radnicima, a koji su dobili otkaze, su izmirene sve obaveze u skladu sa zakonom.

“British American Tobacco” je prije godinu dana kupio sve brendove cigareta koji su se proizvodili u Fabrici duhana Banja Luka od preduzeća „Bulgartabac Holding“ i njegovog povezanog društva „Blagoevgrad-BT“, kao i maloprodajni lanac Fabrike duhana Banja Luka – „Lafka“.

Bugari su u banjalučku Fabriku ušli kao vlasnici prije pet godina, kupivši je od laktaške firme “Antonić trade” za 4,5 miliona KM.

Fabrika duhana Banja Luka smještena je u centru tog grada i u vlasništvu ima oko 23.000 kvadratnih metara atraktivnog građevinskog zemljišta.

Upravo zbog toga radnici su još ranijih godina sumnjali da će doći do gašenja proizvodnje, te izgradnje objekata druge namjene, ali bi problem mogao biti podatak da se kompleks Fabrike duhana Banja Luka nalazi na privremenoj listi nacionalnih spomenika koji su pod zaštitom države, a o čemu odlučuje Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Biznis.ba / FENA