Dolar ojačao prema košarici valuta, euro oslabio

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice porasla jer je zbog oštrog pada cijena dionica na berzama splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0.4 posto, na otprilike 90.50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0.8 posto, na 104.70 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula 0.3 posto, na 1.2135 dolara.

Oštar pad cijena dionica na najvećim svjetskim berzama izazvao je prošle sedmice preusmjeravanje ulagača iz rizičnijih u investicije koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena.

Makroekonomski pokazatelji iz američkog i europskih gospodarstava nisu baš impresivni.

Prošle je godine bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a pao 3.5 posto, najviše od Drugog svjetskog rata, dok je njemačka ekonomija potonulo 5.3 posto, najviše od svjetske financijske krize prije više od 10 godina.

A s obzirom na daljnje širenje koronavirusa i nove sojeve, mnoge zemlje zadržat će restriktivne mjere dulje nego što se očekivalo, što će usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

Nervozu ulagača podržavali su i problemi s distribucijom cjepiva na globalnoj razini koji prigušuju nade u globalni oporavak.

Zbog kašnjenja u proizvodnji cjepiva, Evropska unija spori se s AstraZenecom, koja je u partnerstvu s oksfordskim sveučilištem razvila cjepivo, nakon što je ta tvrtka objavila da će srezati isporuku u prvom kvartalu zbog problema u proizvodnji.

Unatoč jačanju dolara prošle sedmice, većina analitičara ostaje pri stajalištu da će američka valuta slabjeti u 2021. godini jer vlada Joea Bidena planira velikim poticajima poduprijeti ekonomiju, a američka središnja banka Fed nastavlja provoditi krajnje popustljivu monetarnu politiku.

Čelnici Feda poručili su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, da će ključne kamatne stope ostati nepromijenjene na izuzetno niskim razinama, blizu nule, da će nastaviti kupovati obveznice i da su spremni podržavati ekonomiju sve dok se sasvim ne oporavi od pandemije koronavirusa.

No, središnja banka poručila je i da se tempo oporavka ekonomije i zaposlenosti posljednjih mjeseci usporio, pri čemu je slabost najizraženija u sektorima koji su pod najvećim utjecajem pandemije.

“Zbog očekivanja velikih poticaja i uz podršku koju pruža Fed, procjenjujemo da će dolar dalje slabjeti u srednjoročnom razdoblju”, rekao je Michael McCarthy, glavni analitičar u CMC Marketsu.

Prošle je godine dolar prema košarici valuta oslabio oko 7 posto.

( Hina)