Energoinvest: Nema najava o obustavi gasa za FBiH

Direktorica Energoinvesta: Bisera Hadžialjević

Energoinvest je danas, kao uvoznik gasa za FBiH, potvrdio da od strane Gazprom Exporta nisu došle bilo kakve najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za FBiH.

– Prema svim raspoloživim podacima i mjerenjima od 9 sati jutros (27.04.2022.), gas nesmetano dolazi u FBiH, u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta, navode iz Energoinvesta.

Dodaju da, vezano za pitanje plaćanja gasa u rubljama, kompanija nije dobila nikakav zahtjev od Gazprom Exporta koji se odnosi na plaćanje u ruskoj valuti. Od marta 2022. gas se plaća u eurima.

– Važno je napomenuti da se ruskim gasom Bugarska snabdjeva pravcem preko Rumunije, Moldavije i Ukrajine, dakle ne samo putem Turskog toka. Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se gas doprema Srbiji, Mađarskoj, BiH, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog gasa malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se gas doprema gore pomenutim zemljama. Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport gasa prema Evropi kroz Ukrajinu funkcionišu i danas, navode iz Energoinvesta.

Dodaju da će u slučaju bilo kakvih eventualnih promjena Energoinvest blagovremeno obavijestiti javnost.

 

Biznis.ba