Firma Belif iz Jelaha pokrenula proizvodnju omekšivača za veš

Firma Belif d.o.o. iz Jelaha, osnovana nakon rata, danas proizvodi desetine vrsta robe namjenjene za automobilsku industriju, te kućnu i ličnu higijenu.

Nedavno su pokrenuli i proizvodnju omekšivača za veš koji još uvijek nije plasiran na šire tržište i prodaju ga samo u svojoj prodavnici u krugu fabrike.

Vlasnik kompanije Adem Šišić naveo je da su u pregovorima oko narudžbi s određenim distributerima i prodajnim lancima i nada se da će tokom godine krenuti u masovnu proizvodnju.

– Zasad je omekšivač dostupan samo u našoj prodavnici i reakcije svih kupaca su više nego pozitivne. Omekšivač smo radili prema provjerenom receptu iz Francuske koja je najdalje otišla na tom polju – tvrdi Šišić.

Adem i njegov sin Ismail vode dvije sestrinske firme koje ukupno zapošljavaju 65 radnika. Kompanije posjeduju vlastiti labaratorij u kojem se kontroliše svaki proizvod prije izlaska na tržište. Kontrola se radi prema najmodernijim standardima Evropske unije, a za proces nadgledanja zadužena su dva inžinjera.

– Mi smo tako pozicionirani da dobar dio robe radimo za izvoz na zahtjevno evropsko tržište. Naše tržište je malo pa je za razvoj i zapošljavanje važno da firme rade za evropske i druge zemlje. Prihod dolazi u BiH, zapošljavamo radnike i usavršavamo proizvodne kapacitete. Moja vizija je dalji razvoj i povezivanje sa domaćim kompanijama. Premali smo da bi se djelili, važno je da udružimo snage i osvajamo svjetska tržišta – naglasio je Šišić, saopćeno je iz Udruženja “Kupujmo i koristimo domaće – kvalitetno proizvedeno u BiH”.

 

(FENA)