Havaji nude besplatan boravak radnicima izvan države koji mogu “raditi na daljinu”

Havaji nude besplatne izlete svojim radnicima izvan države koji radno vrijeme ne moraju nužno provoditi na radnim mjestima, a žele na otoku privremeno živjeti tokom pandemije koronavirusa, javlja CNN.

Havaji su pokrenuli program privremenog boravka na otoku, nazvan “Movers and Shakas”, u saradnji sa školama i preduzećima. Prvu skupinu kandidata prihvataju do 15. decembra.

“Movers and Shakas mali je korak prema ekonomskom oporavku”, rekao je osnivač grupe Jason Higa za CNN.

Veliki broj radnika je zbog pandemije koronavirusa primoran da radi od kuće, što su Havaji planirali iskoristiti kako bi pružili priliku lokalnom stanovništvu da se vrati kući.

“Profesionalnim radnicima izvan države bismo omogućili da Havaje dožive ne kao turisti, već prvenstveno kao članovi zajednice koji doprinose državi”, kazao je Higa.

U prvoj grupi radnika je pedeset ljudi. Kasniji podnositelji prijava bit će prihvaćeni kontinuirano. Da biste se prijavili, morate biti zaposleni i imati najmanje 18 godina.

Radnici moraju provesti najmanje 30 uzastopnih dana na Havajima.

“Havaji trenutno imaju najnižu stopu zaraze Covidom po glavi stanovnika u zemlji, što je također jedno od najsigurnijih mjesta za život i rad”, navodi se u saoćenju programa.

Biznis.ba