Hercegbosanske šume poslovale s gubitkom, zastupnici traže raspravu na Skupštini

Zastupnik u Skupštini Hercegbosanske županije (HBŽ) Stipe Barun (HDZ BiH) pokrenuo je inicijativu da se na dnevni red sljedeće sjednice županijske skupštine stavi izvješće o radu ŠGD “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres.

Obrazlažući tu inicijativu, Barun je za Fenu kazao da je izvješće tog gospodarskog društva zadnji put bilo na zastupničkim klupama prije tri godine.

– Tada je izvješće jednoglasno usvojeno s tim da je tada prezentirana dobit društva od 1,5 milijuna maraka s evidentiranih 629 zaposlenih. Za 2016. godinu nismo usvojili izvješće, a podsjećam da je tada bruto dobit društva bila 1,6 milijuna maraka, a na dan 31. prosinca 2016. godine ukupno je bilo zaposleno 643 djelatnika – kazao je Barun.

Nakon toga, dodao je Barun, dolazi do smjene Uprave društva na čelu s direktorom Draškom Brnićem te članova Nadzornog odbora. Skupština HBŽ-a imenovala je novu upravu, a za novog direktora postavljen je Branko Ivković.

Barun je istaknuo kako financijsko-računovodstveni podaci pokazuju da su Hercegbosanske šume u prošloj godini iskazale gubitak od 2,6 milijuna maraka, dok se broj uposlenih povećao na brojku od 780 djelatnika.

– Broj djelatnika koji su primili plaću u lipnju 2018. godine narastao je na 840 i ta se brojka iz dana u dan konstantno povećava, a djelatnici se primaju bez natječaja, bez kriterija, uglavnom stranački i rodbinski – ustvrdio je Barun.

Dodao je kako se Hercegbosanske šume planski vode u stečaj ili u davanje koncesije nekom stranom koncesionaru.

Predsjednik Uprave ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres Branko Ivković potvrdio je za Fenu informaciju da su Hercegbosanske šume u prošloj godini poslovale s 2,6 milijuna maraka gubitka.

– Funkciju ravnatelja ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres preuzeo sam kad su sve obaveze i ugovori s komitentima i poslovnim partnerima bili ranije riješeni i završeni tako da nisam imao prostora nešto mijenjati, a jedino što sam mogao je smanjiti troškove sječe, što nisam htio uraditi – kazao je Ivković.

Kao razloge lošeg prošlogodišnjeg poslovanja Ivković navodi i druge probleme poput neriješenog pravnog statusa njihove imovine, amortizacije odnosno određenih troškova koji se godinama nasljeđuje, te požari koji su tijekom srpnja i kolovoza prošle godine nanijeli velike štete, kako Hercegbosanskim šumama tako i drugim institucijama i pojedincima s prostora Hercegbosanske županije.

– Meni je važna jedna stvar, a to je da su ŠGD Hercegbosanske šume likvidne te da smo u tom trenutku na računu imali oko 15 milijuna maraka i nikome nismo bili dužni. Za mene je to glavni pokazatelj poslovanja poduzeća – istaknuo je Ivković.

Kada je u pitanju povećanje broja zaposlenih, Ivković je potvrdio da je došlo do određenog povećanja, ali ne u iznosu koji je naveo eBarun.

– U ovoj situaciji nezaposlenosti ja sam uvijek na strani zapošljavanja ma kakvi gubici tada bili – poručio je prvi čovjek Hercegbosanskih šuma.

 

Biznis.ba / FENA