Hrvati zbog sloma proizvodnje kupuju šljive, džemove i pekmeze proizvedene u BiH

Proizvodnja šljiva u Hrvatskoj je na tankim nogama i građani te zemlje uglavnom kupuju uvozno voće iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije, piše Slobodna Dalmacija.

Kako se navodi, hrvatska polja šljive su zapuštena i proizvodnja bilježi veliki pad što znači da potrebe ne mogu biti zadovoljene bez uvoza. Posljednjih su godina mnoge velike hrvatske kompanije odustale od šljive zbog različitih tržišnih poremećaja.

“Za razliku od Hrvatske čija proizvodnja šljiva ne pokazuje znakove oporavka i rasta, susjedne zemlje poput Srbije, BiH, pa i Sjeverne Makedonije, ali i Rumunije uspješno razvijaju svoju proizvodnju, te osim konzumne šljive sve više plasiraju i izvoze različite proizvode na bazi ovog voća – od rakije, sušenih šljiva, kompota do pekmeza”, rekao je stručnjak Miroslav Kuskunović.

Kako je rekao, proizvodnja u BiH se kreće od 150.000 do 200.000 tona, Srbija proizvodi oko 500.000 tona šljiva, dok je Rumunija također na 500.000 tona, piše SD.

Za veliki izvoz u Hrvatsku odgovorna je i dobra ovogodišnja berba. Kako je portal Klix.ba ranije pisao, naša zemlja je postigla dobar uspjeh po izvezenim količinama u zemlje Evropske unije, a naša šljiva je prvi put stigla i do Švedske i Danske.

Također, liberalizacija granica EU prema izvoznicima bh. voća također je važna karika u lancu uzroka odličnog stanja za naše proizvođače.

Biznis.ba