Japan zabilježio najveći ekonomski pad u posljednjih 40 godina

Treća najveća svjetska ekonomija doživjela je pad od 7,8 posto u drugom tromjesečju ove godine, u poređenju s prethodnim tromjesečjem, objavila je Vlada Japana. Uz ove podatke bilježi se godišnja stopa ekonomskog pada od 27,8 posto, što je najgore od kada su uvedeni moderni zapisi 1980. godine.

Potrošnja u Japanu smanjila se za 8,2 posto u protekla tri mjeseca, što je posljedica zatvaranja preduzeća širom države u aprilu i maju kada je vladala najveća kriza.

“Nedostatak koherentnog odgovora politike zaista je zastrašujući. Trebamo mudar, oprezan i širok odgovor na ovu strašnu situaciju”, kazala je Noriko Hama, profesorica na Doshisha Business School, javlja CNN Business.

Japan je zabilježio više od 19.000 novih slučajeva koronavirusa samo u augustu, što je otprilike trećina od ukupnog broja zaraza koje je Japan zabilježio tokom cijele pandemije.

Mnogi ekonomisti upozoravaju da će u septembru isteći brojne mjere podrške koje su usvojene kroz dva paketa pomoći ekonomiji, što će donijeti teško vrijeme za mala i srednja preduzeća koja čine najveći dio japanske ekonomije.

Japan je do sada zabilježio ukupno 55.426 slučajeva koronavirusa i 1.111 smrtnih slučajeva povezanih s virusom, podaci su Ministarstva zdravlja Japana.

Biznis.ba