Koje naše kompanije iz tekstilne industrije su ozbiljni igrači na svjetskim tržištima

Ona se često poistovjećuje isključivo s proizvodnjom odjeće, međutim veliki dio nje čini proizvodnja tekstila i proizvoda od njega koji imaju primjenu u mnogim različitim djelatnostima.

Portal za dijasporu ovaj put donosi analizu onih vrsta proizvodnje tekstila u Bosni i Hercegovini koje se rijeđe prezentiraju javnosti.

Iako je još uvijek mali broj kompanija koji se bavi ovom proizvodnjom kvalitet njihovih proizvoda je prepoznat na mnogim stranim tržištima.

Analiziranje proizvodnje tekstila u BiH bez isticanja Prevent grupacije je gotovo nemoguće. O tome dovoljno govori činjenica da se čak četiri kompanije u okviru ove grupacije nalaze u top 10 kompanija prema prihodu u BiH koje se bave proizvodnjom tekstila.

Preventove autopresvlake su poznate u cijelom svijetu, a koriste ih gotovi svi brendovi VW grupacije. Njihovi proizvodni pogoni nalaze se u raznim zemljama poput Njemačke, Austrije, Rumunije, Španije, Brazila, Mađarske i Turske, a grupacija zapošljava preko 13 hiljada ljudi.

Još jedan veoma uspješan primjer tekstilne kompanije je austrijski Greiner Aerospace čije je sjedište za BiH u Žepču. Ova kompanija se bavi proizvodnjom sjedišta za svjetske aviokompanije poput Boeinga i Airbusa, a grupacija radi s više od 900 klijenata širom svijeta i pokriva blizu 60 posto svjetskog tržišta svojim proizvodima. Direktori Greinera iz različitih dijelova svijeta dolazili su gledati rad zaposlenika Greinera u BiH koji su uglavnom iz Žepča i okoline.

Tekstilna industrija u BiH se također može pohvaliti proizvodnjom visoko kvalitetnih tendi koje se postavljaju na mnoge poslovne i privatne objekte. Za ovo je zaslužna kompanija Suman iz Gračanice koja je lider ove vrste proizvodnje u BiH, a u sklopu svog asortimana nudi suncobrane, reklamne banere, zastave te različite vrste zavjesa. Njihov uspjeh najbolje oslikava podatak o dobiti od preko 2 miliona KM u 2018. godini.

Biznis.ba / Klix.ba