Košarac: U EU će se razmatrati pitanje Trgovske gore

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputiće zahtjev Pododboru za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj između Evropske unije i BiH da na sjednici u maju razmotri pitanje izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

Ministar Košarac istakao je da ovaj korak predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u koordinaciji sa resornim entitetskim ministarstvima, preduzima u cilju informisanja nadležnih institucija u Briselu i zajedničkih tijela EU i BiH u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o predmetnoj problematici.

”Tokom kontinuiranih konsultacija sa Delegacijom EU, usaglasili smo da ovo pitanje delegiramo na dnevni red predstojeće sjednice Pododbora u maju. Naša obaveza i odgovornost je da zaštitimo zdravlje građana iz opština u dolini Une, kao i prirodnu sredinu. To je nulti prioritet, od kojeg nećemo odustati. Zbog toga želimo da aktivno uključimo zvanični Brisel i tražimo neophodnu pomoć u sprječavanju Hrvatske da u neposrednoj blizini granice gradi sporno odlagalište”, poručio je ministar Košarac.

On je najavio da će BiH dostaviti traženu dokumentaciju kako bi Evropska komisija na sjednici Pododbora za transport, energiju, životnu sredinu i regionalni razvoj mogla razmotriti naredne korake.

“Iskoristićemo i ovu priliku da naše evropske partnere obavijestimo o jedinstvenom stavu svih nadležnih institucija u BiH o protivljenju namjeri Hrvatske da u našem dvorištu odlaže sporni otpad. Odlučni smo da, uz pomoć EU, insistiramo na tome da Hrvatska odustane od Trgovske gore kao potencijalne lokacije za izgradnju odlagališta”, naglasio je ministar Košarac.

On je izrazio opredjeljenje za nastavak izgradnje dobrosusjedskih odnosa sa Hrvatskom, te poručio da je neophodno diplomatskim putem tražiti rješenje na korist 250.000 građana, koji su ugroženi izgradnjom odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.

”To je razlog zbog kojeg ponovo apelujem na Ministarstvo inostranih poslova BiH da uloži dodatne napore i u potpunosti aktivira diplomatsko-konzularnu mrežu u rješavanje ovog pitanja. Nedopustivo je da Trgovska gora bude predmet politizacije, jer ne smijemo kalkulisati sa zdravljem naših građana i očuvanjem prirodne sredine”, zaključio je ministar Košarac.

Biznis.ba