Lagarde predlaže uvođenje vjerodostojne ciljane inflacije

Europska središnja banka (ECB) pojačala je stratešku analizu monetarnih operacija, izjavila je u srijedu predsjednica Christine Lagarde, predloživši uvođenje “vjerodostojne” ciljane inflacije koju će razumjeti i građani.

– Moramo temeljito analizirati sile koje u današnje vrijeme pokreću dinamiku inflacije i razmisliti bismo li zbog njih trebali prilagoditi našu strategiju i kako – poručila je Lagarde s tiskovne konferencije u Frankfurtu.

– Trebali bismo imati ciljanu inflaciju koja je vjerodostojna i koju građani razumiju – rekla je.

Istaknula je da se ECB suočio s novim okolnostima kada su u pitanju inflacija i gospodarsko okruženje.

Čelnica ECB-a objavila je ovoga mjeseca da su ponovo krenuli u stratešku reviziju instrumenata politike banke, koja je privremeno bila obustavljena zbog koronakrize, podsjeća agencija Dpa.

Iznoseći pojedinosti prve dugoročne analize od 2003. godine, Lagarde je tada istaknula da će joj u fokusu biti ciljana godišnja stopa inflacije od nešto ispod dva posto.

Njezine nove izjave pokazuju da će obuhvat analize biti puno dublji i da će zahvatiti i teme poput digitalnog gospodarstva i klimatskih promjena.

Inflacija je ključni pokazatelj za ECB. Bivši čelnik Jean-Claude Trichet redovito bi isticao da je inflacija igla u kompasu banke.

U jučerašnjem istupu Lagarde je signalizirala da bi se ECB mogao povesti za primjerom američke središnje banke i kompenzirati razdoblje vrlo niske inflacije privremenim dopuštanjem viših stopa inflacije.

Fed je nedavno uveo novi pokazatelj, prosječnu inflaciju, naznačivši da neće na svaki signal jačanja inflacije reagirati podizanjem kamatnih stopa.

– Takva strategija može osnažiti kapacitete monetarne politike za stabilizaciju gospodarstva u razdoblju slabosti – poručila je predsjednica ECB-a

Usvajanje slične strategije značilo bi da bi ECB dopustio da inflacija neko vrijeme bude iznad razine od dva posto, objašnjava agencija Dpa, prenosi SEEbiz.

 

Biznis.ba