Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio certifikat o zdravstvenoj akreditaciji

Međunarodni aerodrom Sarajevo je uspješno okončao aktivnosti na akreditaciji u okviru ACI (Airports Council International) programa akreditacije zdravstvenih usluga na aerodromima.

Nakon pregleda dokaza izvedenih kroz postupak procjene, Međunarodni aerodrom Sarajevo je pokazao i dokazao da pruža sigurno okruženje za sve putnike, u skladu s preporučenim zdravstvenim mjerama utvrđenim u ACI smjernicama za ponovno pokretanje i oporavak zrakoplovnog poslovanja, preporukama Vijeća ICAO-a i u skladu sa najboljom industrijskom praksom, saopćeno je iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

ACI-jev (Airports Council International) program zdravstvene akreditacije aerodroma (ACI Airport Health Accreditation Programme) omogućuje aerodromskim operatorima da utvrde usklađenost uspostavljenih zdravstvenih mjera na svojim aerodromima sa preporukama ICAO-ove (International Civil Aviation Organization) radne grupe za oporavak zrakoplovstva [Council Aviation Recovery Task Force (CART)].

U sadržajnom smislu, benefiti od zdravstvene akreditacije sadržane su u mogućnosti aerodromskog operatora da dokaže putnicima, radnicima, regulatoru i državnim organima da je prioritet aerodromskog operatora uspostavljanje sigurnog zdravstvenog okruženja, provjeri utvrđene procese i vlastite uspostavljene zdravstvene mjere u prostorima aerodroma, putnici steknu povjerenje da je korištenje prostora aerodroma sigurno, promovira profesionalnu uspješnost u pogledu održavanja visokog standarda čistoće, promovira najbolje prakse u zračnoj industriji i omogućuje harmonizaciju zdravstvenih mjera koje je utvrdila Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva – ICAO i njihovu implementaciju na aerodromu.

Zdravstvena akreditacija obuhvatila je više faza i podrazumijevala je ispunjavanje upitnika i prateće dokumentacije, uz održavanje on line intervjua i provjera sa predstavnicima Vijeća aerodromskih operatora.

Po ispunjenju svih zahtjeva na osnovu predočenih dokaza, Međunarodnom aerodromu Sarajevo je odobrena certifikacija prema ACI programu zdravstvene akreditacije aerodroma.

Nakon dobijenog certifikata o akreditaciji, aerodromski operator u redovnim vremenskim intervalima, samostalno provodi nadzor nad primjenom zdravstvenih mjera te na godišnjem nivou obnavlja dobijeni certifikat kroz provođenje postupka recertifikacije i dokazivanja kontinuirane usklađenosti sa zahtjevima programa.

 

Biznis.ba / FENA