Mesna industrija ‘Madi’ spremna za izvoz u EU

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Himzo Smajić posjetili su danas Mesnu industriju “Madi” Tešanj, proizvođača piletine.

Članovi Vlade ZDK, u pratnji načelnika Tešnja Suada Huskića, obišli su novu farmu kod Tešnja kojom je “Madi” zaokružio proizvodni ciklus – od matičnih jata do gotovih proizvoda i spreman dočekuje početak izvoza na tržište Evropske unije za što je već dobio odgovarajući certifikat.

Izvoz u Evropsku uniju otpočet će u godini u kojoj su proizveli 14 miliona pilića, što je rekord za “Madi”, ali i za Bosnu i Hercegovinu.

– Spremno čekamo početak izvoza od kojeg će korist imati i “Madi” i kooperanti, a s druge strane izvoz će donijeti veliku korist za bh. ekonomiju. To znači novo upošljavanje, infrastrukturu i nove kapacitete – kazao je izvršni direktor firme “Madi” Tešanj Edin Jabandžić.

Ova kompanija u protekle tri godine investirala je 20 miliona KM u pogone i farmu, upošljava oko 600 radnika i najmanje još 600 u mreži kooperanata, a godinama izvozi proizvode u zemlje CEFTA-e dok su Hrvatska i Slovenija nova ciljana tržišta Evropske unije.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona radi na unapređenju uvjeta za povećanje izvoza, a najnovija mjera je povećanje broja veterinara u nadležnoj inspekciji koji će biti podrška za izvoz u EU i koji će biti angažirani putem konkursa koji je u toku.

– Zahvaljujući gigantima kao što je “Madi”, Zeničko-dobojski kanton je lider u proizvodnji pilećeg mesa u BiH i to nas čini jednim od jačih kantona u BiH. Učinit ćemo sve da unaprijedimo proizvodnju i u drugim sferama kada je u pitanju Tešanj – kazao je premijer Galijašević.

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u svojim programima dalo je značajnu podršku za peradarsku proizvodnju, saopćeno je iz Press službe ZDK.

– Imamo veliki broj kooperanata koji su direktno vezani za ove značajne proizvođače na području ZDK. “Madi” je zaokružio taj ciklus i on svakako daje sigurnost peradarskoj proizvodnji na području ZDK – zaključio je Smajić.

 

Biznis.ba / FENA