Najčitaniji španski dnevni list El Pais preporučio posjetu Sarajevu

Najčitaniji i najutjecajniji španski dnevni list El Pais objavio je članak o Sarajevu pod nazivom “Istražujući Sarajevo: raznoliki muzeji, beskrajni krajolici i primamljivi restorani”.

El Pais opisuje Sarajevo kao balkanski grad koji je prevazišao duhove prošlosti i može se pohvaliti brojnim, manje poznatim atrakcijama, prenosi Klix.ba.

“Prva stanica koju trebate posjetiti je Baščaršija, osmanska četvrt izgrađena u 15. stoljeću na jednoj od obala rijeke Miljacke koja protiče kroz grad. U baščaršijskim uličicama, prepunim malih zanatskih radnji, postoji bezbroj mogućnosti da se upije tradicija ovog mjesta, kušajući tradicionalne kolače poput baklave ili kadaifa uz bosansku kafu. U blizini starog bazara nalazi se jedna od najatraktivnijih građevina u historijskom centru grada, Gazi Husrev-begova džamija koja datira iz 16. stoljeća”, piše El Pais.

Zaljubljenicima u historiju i umjetnost, El Pais savjetuje posjetu mnogobrojnim sarajevskim muzejima, kao što su Muzej Sarajeva 1878-1918 koji priča priču o početku Prvog svjetskog rata, Zemaljski muzej BiH koji, među mnogobrojnim vrijednim eksponatima, čuva Sarajevsku Hagadu – jedan od najvrjednijih jevrejskih iluminiranih kodeksa u svijetu, te Muzej Jevreja BiH koji je posvećen stoljećima sefardske kulture. Za posjetioce koje zanima ratna historija grada, nezaobilazni su Muzej ratnog djetinjstva i Galerija 11/07/95. Ukoliko više volite sport, vrijedi posjetiti Olimpijski muzej BiH i prisjetiti se da je Sarajevo 1984. godine bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara, te uživati u olimpijskim planinama, gdje kao poseban dragulj koji privlači sve više ljubitelja zimskih sportova, ovaj dnevni list ističe planinu Igman.

Za najljepšu sliku grada smještenog u dolini između Dinarskih Alpa, El Pais preporučuje šetnju do nekog od historijskih naselja, poput Kovača, Vratnika ili Bistrika, odakle se pruža izuzetan pogled na Sarajevo i mogućnost da sagledate velike historijske etape kroz koje je ovaj grad prošao, a koje se ogledaju u njegovoj arhitekturi: osmansku, austrougarsku i socijalističku.

Sarajevo se može pohvaliti mnogobrojnim kulturnim znamenitostima, a kao primjer raznolikosti koja ovaj grad čini jedinstvenim El Pais ističe: “U samo nekoliko metara nalaze se katolička katedrala, džamija, pravoslavna crkva i sinagoga”.

Za potpuni doživljaj, El Pais navodi da u Sarajevu možete očekivati respektabilan broj restorana u kojima ćete zaokružiti dan probajući tradicionalnu bosansku kuhinju i uživati u opuštenoj atmosferi jer “ono drugo Sarajevo, ono raznoliko i sjajno, odavno je odlučno da nastavi živjeti izvan sjećanja na svoj posljednji rat”.

Biznis.ba