Nakit iz Banjaluke na modnim pistama Njujorka

Banjalučki brend unikatnog nakita od porculana “Tekne” predstaviće u nedjelju, 13. septembra, svoju kolekciju za proljeće – ljeto 2021. na Njujorškoj sedmici mode (New York Fashon Week).

U sklopu najveće revije na Njujorškoj sedmici mode, koju organizuje najveći koncept butik u Njujorku  “Flying Solo”, “Tekne” se prestavlja njujorškoj publici u kombinaciji sa dva druga dizajnera odjeće.

Na reviji će biti predstavljena ukupno tri dizajnera nakita i šest dizajnera odjeće. “Flying Solo” organizuje reviju na Sedmici mode u Njujorku četvrtu godinu zaredom.

“Tekne” je osnovala Jana Kuvalja, akademska slikarka iz Banjaluke, želeći da se oproba u novoj tehnici. U dvije godine se ovaj eksperiment razvio u ozbiljan posao.

Jana je osnivačica i vlasnica “Tekne” brenda. Svaki komad je ručno oslikan i napravljen njenom rukom. Ona se kao dizajner odnosi prema svakom komadu kao prema malom i vrijednom slikarskom platnu.

Dizajnerka ističe da je za ovaj brend velika čast i prilika nastup na velikom događaju u Njujorku.

“Za naš brend ‘Tekne’ ova prilika znači puno zato što smo vjerovatno među prvima s Balkana koji učestvuju na ovoj modnoj reviji i na takvom događaju. Naravno, žao nam je što nećemo biti u prilici da lično prisustvujemo, ali situacija zbog korone je takva da nismo mogli”, rekla je Kuvalja u razgovoru za “Nezavisne”.

Iz ovog brenda ističu da kako je Jana dizajnerka i slikarka, veoma im je važno da svaki komad posjeduje svoju sopstvenu priču.

“Predstavljamo desetak naušnica, nešto narukvica i ogrlica. Od samog početka skiciranja do izrade ovog nakita bilo nam je potrebno oko četiri mjeseca rada”, dodala je Kuvalja.

Dizajnerka je izlagala svoje slike na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, a takođe je model na većini promo materijala “Tekne” brenda.

“Tekne” pravi nakit koji je inspirisan prvenstveno prirodom i pejzažima. Svaki rad je kombinacija minimalističkog dizajna sa slobodnim umjetničkim izrazom da bi dizajnerka stvorila posebne i unikatne komade nakita.

“Koristimo jake primarne boje i zlatne listiće na bijelom porculanu kako bismo zadržali i naglasili delikatnost materijala koji koristimo. Nakit je sastavljen od naših ručno rađenih i oslikanih porculanskih dijelova i medicinskog čelika, koji ne izaziva alergijske reakcije i ne mijenja boju. Zasad postoje tri kolekcije našeg nakita: ‘Vjetar i zemlja’, ‘Rijeka i dolina’ i ‘Tri sunca'”, istakla je Jana.

Što se tiče narednih planova dizajnerke i njenog Brenda, u planu je pronalazak radnji u Evropi i svijetu koje će izlagati i prodavati ovaj nakit. “Tekne” nakit se sada prodaje u buticima u Banjaluci (Galerija “Plus”), Sarajevu (“Kutcha”) i Dubaiju (“Vice Jewelry”), kao i preko internet stranice  www.teknejewelry.com.

Biznis.ba / NN