Norveška i UNDP u BiH provode projekt ‘Bolja uprava za ekonomski rast’

Vlada Kraljevine Norveške novom inicijativom, u saradnji s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i lokalnim vlastima, nastoji doprinijeti rješavanju problema koji otežavaju razvoj privrede u BiH.

Osim mjera za unapređenje općeg privrednog ambijenta, projekt pod nazivom “Bolja uprava za ekonomski rast” predviđa ulaganja u iznosu od oko četiri miliona KM u inovacije, samozapošljavanje, te razvoj novih vještina koje trenutno nedostaju na tržištu.

Istovremeno, općinske i gradske vlasti će kroz projekt unaprijediti kapacitete za racionalnije korištenje budžetskih sredstava, smanjenje nepotrebnih troškove i kreiranje dodatnih prihoda, a sve s ciljem stvaranja kvalitetnijeg poslovnog ambijenta.

Ambasadorica Norveške u BiH Guri Rusten navela je da je u planu podrška posebno perspektivnim privrednim sektorima, poput IT-a i automobilske industrije kroz razvoj kadrova, te unapređenje njihovih proizvodnih kapaciteta, a sve na temelju aktuelnih i predviđenih tržišnih potreba.

– Visok stepen sofisticiranosti koji je potreban za konkurentnost u ovim industrijama također podrazumijeva i veće plate radnika, kao i veće prihode za lokalne zajednice u kojima ova preduzeća posluju – istakla je Rusten.

Predviđeno je da će projekt inicijalno kreirati oko 100 radnih mjesta u brzorastućim industrijama, te pomoći pokretanju 15 novih kompanija koje će biti integrisane u postojeće proizvodne lance. Također će se intenzivno raditi i na daljnjem razvoju poduzetničke infrastrukture za podršku novim privrednicima kroz mrežu resursnih centara na području Sarajeva, Banja Luke, Mostara i Tuzle, saopćeno je iz UNDP-a.

Biznis.ba / FENA