Od 8. marta u Distriktu počinje provođenje Zakona o fiskalnim sistemima

U Brčko distriktu BiH od 8. marta počinje provođenje aktivnog Zakona o fiskalnim sistemima, kazao je Mato Lučić, direktor Direkcije za finansije Brčko distrikta BiH.

On je naglasio da se fiskalizacija radi iz dva osnovna cilja, a jedan od njih je smanjenje sive ekonomije. Uvođenjem fiskalizacije Lučić očekuje 30 posto više prihoda u odnosu do sada.

“Fiskalizacija može početi, sve je završeno i na Dan distrikta, 8. marta, počet će se sa sistemom fiskalizacije. Mi imamo sada zakone, odnosno preko deset pravilnika koji uređuju ovu oblast kako bi sistem bio decidno određen i kako bi se znalo ko šta radi. Smatramo da ćemo ostvariti ubiranje prihoda za 30 posto veće nego što je to do sada bilo. Sistem je u Distriktu pravedno napravljen, a imati ćemo i poluge da kontroliramo promete preko računa. Također, radit ćemo i potrebne edukacije kako bi se otklonile neke nejasnoće, a imati ćemo i otvorene telefonske linije za sve one koji se žele dodatno informisati”, kazao je Lučić.

Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave Brčko distrikta BiH ocijenio je da će Poreska uprava kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača.

“Od 8.marta počinjemo sa provođenjem aktivnog Zakona o fiskalnim sistemima gdje ćemo uvoditi poreske obveznike u proces fiskalizacije. Poreska uprava će kao kontrolni organ imati obavezu da prvo izvrši takozvanu inicijalnu fiskalizaciju kod licenciranih proizvođača. Sve informacije će se moći dobiti i na sajtu Direkcije za finansije www.df.bdbih.gov.ba. i ulaskom na ovu stranicu i klikom na ‘fiskalizacija’ moći će naći zakon, sve pravilnike i sva druga obavještenja o proizvođačima, njihovim serviserima preko kojih oni stupaju u kontakt i sl.”, pojasnio je Trifković.

Uređaj koji je namijenjen za određenog poreskog obveznika, dodao je, bit će plombiran sa šest i sedam plombi, zaštit će se program, a serviser će imati obavezu da taj uređaj instalira kod poreskog obveznika koji će izvršiti i kratku obuku.

“Poreski obveznik od tog trenutka imati će komunikaciju putem naših teleoperatera i slati će dnevne izvještaje o prometu gotovine što je i najznačajniji dio”, naglasio je Trifković.

Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave Brčko distrikta BiH naglasio je da se raspolaže sa dovoljnim brojem inspektora koji će odgovoriti svim zahtjevima fiskalizacije.

“Na bilo koji upućeni zahtjev od strane obveznika obezbijedit ćemo inspektora koji će otići na teren. Nama je prioritetni cilj da uvedemo sve one koji trebaju da uđu u fiskalni sistem. Nakon toga ćemo izvršiti analizu ko se nije fiskalizovao, odnosno ko nije kupio fiskalnu kasu, predao zahtjev, a zatim će slijediti sankcije uz propisani zakon. Pored tih kazni sljedeći korak jeste kontrola prijave, odnosno izdavanje fiskalnih računa. Svaki će poreski obveznik na kraju dana morati da pošalje dnevni prihod i mi ćemo utvrđivati da li je to stanje realno ili nije”, kazao je Ninić, objavljeno je na službenim stranicama Vlade Brčko distrikta BiH.

 

Biznis.ba / FENA