Otvoren prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva

Prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” počeo je danas svečanim programom, a virtualna platforma sajma okupila je 1.200 registriranih posjetilaca.

Posjetioci su imali priliku posjetiti ukupno 237 virtuelnih štandova, od čega je 165 štandova malih i srednjih biznisa iz BiH, 50 inovacija i 22 štanda investitora/organizacija koje podržavaju biznise.

Učesnice i učesnici Sajma su iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije, a uporedo sa obilaskom virtuelnih sala posjetioci su imali priliku pogledati regionalno takmičenje najboljih inovacija “Sarajevo 2020”.

Program su otvorili organizatori sajma, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist, regionalna direktorica Finance in Motion Mejra Juzbašić Bajgorić, poduzetnica Dušanka Ilić i inovatori Mate Rimac i Mirza Cifrić.

Direktor Fondacije Mozaik Zoran Puljić na otvaranju je naglasio da je BiH potrebna bolja uvezanost inovatora i poduzetnika te investitora, inkubatora, razvojnih agencija.

– Zato, zajedno sa 155 partnera iz javnog, privatnog i nevladinog sektora, radimo na tome da sve prilike stavimo na digitalno mjesto i da onda na tom jednom digitalnom mjestu svi možemo da pronađemo sastojke za naš individualni profesionalni uspjeh – dodao je Puljić.

Predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić podsjetio je da se putem Sarajevo Business Foruma (SBF) već deset godina radi na predstavljanju projekata investitorima, a današnji sajam, gdje se uvezuju inovatore s poduzetnicima, je stepenica više.

– Ovo je prilika da mladi ljudi iz regiona, inovativni pojedinci, svoje ideje predstave poslovnoj zajednici i riješe neke od izazova s kojima se susreću. Kako bi uspjeli u svojim idejama moja poruka je da u svojim namjerama budi istrajni i hrabri, te da nastave da kontinuirano uče – stava je Bukvić.

Prisutne je putem video snimka pozdravio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji je kazao da mu je iznimno drago da su Fondacija Mozaik i Sarajevo Biznis Forum pokazali da imaju kapacitet da, i u ovako izazovnim vremenima, organiziraju impozantan online događaj koji okuplja brojne stručnjake, investitore i poduzetnike iz Bosne i Hercegovine i širom regiona.

Finansijski partneri Sajma inovacija i poduzetništva “Sarajevo 2020” su vlade Kraljevine Švedske i Švicarske i Evropski fond za jugoistočnu Evropu.

Ambasadorica Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist poručila je da se, kao državi koja je danas jedan od glavnih lidera u inovatorstvu, međusektorsko okruženje koje podržava učenje i testiranje, odnosno bliska saradnja između istraživačkih centara i privatnog i javnog sektora, pokazalo ključnim za uspjeh.

– Globalni izazovi s kojima se susrećemo ne prepoznaju granice i iznova nam pokazuju koliko je bitno da sarađujemo i inoviramo u nošenju sa izazovima – dodala je.

Program se nastavlja sutra od 10 sati u izložbenim salama, a proglašenje najboljih inovacija planirano je za 13 sati. Svi zainteresirani mogu posjetiti Sajam besplatno, saopćili su organizatori.

Biznis.ba