PKFBiH: Osigurati kvalitetan sistem javnih nabavki

Privredna komora FBiH u četvrtak je upriličila konsultacije u vezi sa izradom prijedloga novog Zakona o javnim nabavkama BiH.

Stručni tim koji radi na pripremi novog zakona je zainteresiranim, uz pomoć online platforme, prezentirao razloge za donošenje novog Zakona o javnim nabavkama, ključne odrednice i suštinske izmjene.

Privredna komora FBiH i Privredna komora RS su, na inicijativu mnogobrojnih privrednih društava, započeli proces usaglašavanja stavova i kreiranja novog Zakona o javnim nabavkama BiH. Cilj je otkloniti brojne nedostatke sistema javnih nabavki i ispuniti obaveze koje smo preuzeli na putu evropskih integracija. Poboljšanje sistema javnih nabavki, obezbjeđenje edukacije osoblja i potpuna digitalizacija, zadatak je koji je postavljen pred stručni tim, saopćeno je iz Privredne komore FBiH.

Nakon što je stručni tim prezentirao radnu verziju novog zakona, učesnici konsultacija su iznijeli svoje mišljenje, sugestije i prijedloge, koji će biti razmotreni i po mogućnosti ugrađeni u zakon.

Privredna komora FBiH će nastaviti sa konsultacijama sa svojim članicama, kako bi se došlo do zakona, koji će osigurati kvalitetan sistem javnih nabavki, navodi se u saopćenju.

 

Biznis.ba / FENA