Ponovo raste švicarski franak, moguće posljedice kao 2015. godine

Trenutno za jedan franak treba izdvojiti 1,064 eura, što je vrijednost koja odavno nije dostignuta. Kurs franka tako se približio rekordnoj vrijednosti koju je dostigao 2015. godine, posle odustajanja Švicarske centralne banke od fiksnog kursa prema euru.

Porast vrijednosti franka itekako pamte brojni građani u našem regionu. I ovaj njegov rast će se svakako odraziti prvo na visinu rate za sve one koji je plaćaju u švicarskim francima, koja će biti malo veća, a s druge strane konverzija kredita u eure će biti nešto skuplja.

Kako piše telegraf, franak je oduvijek valuta utočišta kada u svijetu manjka sigurnosti, te stoga ne čudi to da se sve više ulagača okreće švicarcima uslijed epidemije koronavirusa koja ima potencijal da uspori ili u slučaju globalne pandemije razbije sve izglede za ekonomski rast, prenosi Klix.

Međutim, ovoga puta jačanje franka ekonomski analitičari pravdaju sasvim drugim razlozima. Ispod radara šire javnosti, prošla je odluka da je ministarstvo finansija SAD nedavno stavilo Švicarsku na listu zemalja koje, prema shvatanju Amerikanaca, manipulišu kursom.

Amerikanci su poručili vlastima u Bernu kako bi bilo dobro da srežu poreze i krenu u agresivniju javnu potrošnju, čime su na neki način ispalili hitac upozorenja Švicarskoj narodnoj banci SNB, za koju se smatra da ima puno manje prostora u odbrani kursa franka i zaustavljanja njegovog jačanja.

Prema mišljenju mnogih međunarodnih analitičara, takva situacija u značajnoj mjeri ograničava Švicarskoj centralnoj banci mogućnost eventualnih intervencija na FX tržištu.

Biznis.ba