Potpisani ugovori o dodjeli sredstava za projekte podrške poduzetništvu žena

Agencija za razvoj preduzeća “Eda” iz Banje Luke u saradnji sa Odjeljenjem za privredni razvoj, sport i kulturu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine potpisala je ugovore o dodjeli grant sredstava za implementaciju projekata podrške preduzetništvu žena u Brčko distriktu BiH.

Ugovori su zaključeni sa Fondacijom porodice Bećirević iz Brčkog, Udruženjem građana Omladinska organizacija Mali princ BD BiH iz Brčkog i organizacijom Inicijativa za kvalitet i održivi razvoj IKOR iz Banje Luke.

– Žensko poduzetništvo nije u Bosni i Hercegovini, kao ni u Brčko distriktu BiH prepoznato kao potencijal za razvoj društvene zajednice, te su ovakvi projekti prilika da se žensko poduzetništvo u Brčko distriktu pokrene sa mrtve tačke na kojoj se danas nalazi – izjavio je šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu u Vladi Brčko distrikta BiH Pero Gudeljević.

Korisnicima sredstava su prezentirana pravila implementacije dodijeljenih projekata, te ponuđena pojašnjenja u vezi nejasnoća vezanih za njihovu realizaciju.

– Cilj je svakako da se izvrši umrežavanje i povezivanje žena preduzetnica – izjavila je predstavnica Agencije “Eda” iz Banje Luke Ankica Dežulović.

Ovakvim projektima se nastoji poboljšati percepcija i razvoj ženskog preduzetništva putem obrazovanja. Također, nastoji se uključiti zajednica u razvoj volonterizma i ženskog preduzetništva putem angažmana volontera i prezentacija srednjoškolcima. Jedan od ciljeva je i obuka i pružanje podrške ženama da otpočnu vlastiti biznis uz upoznavanje sa digitalnim poslovanjem.

Navedene aktivnosti se implementiraju u okviru projekta “SBA in BiH” koji provodi Agencija za razvoj preduzeća “Eda” Banja Luka, a finansira ga Švedska posredstvom Švedske agencije za međunarodnu saradnju (Sida) u ukupnom iznosu od 52.730 KM.

 

(FENA)