Prihvaćena inicijativa VTKBiH za nastavak korištenja primjene postupka carinjenja po fakturi

Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) podržava odluku Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIOBiH) da prihvati inicijativu VTKBiH o  izmjenama Zakona o carinskoj politici BiH, a koje se odnose na nastavak korištenja pojednostavljenih procedura pri carinjenju robe.

S obzirom da Odlukom o sprovođenju Zakona o carinskoj politici u BiH nije predviđen pojednostavljeni postupak po fakturi, inicijativa za izmjene Zakona,  koju je VTKBiH predložila u saradnji s mnogobrojnim izvozno orijentiranim kompanijama, podrazumijeva da se pri uvozu i izvozu kao pojednostavljena carinska deklaracija može koristiti trgovinski ili službeni dokument. Svrha pojednostavljenog postupka po fakturi je jednostavnija i brža procedura izvoza, odnosno pojednostavljenje kojim će se potaknuti izvoz za robe koje imaju niskoakumulativni karakter.

– Uzimajući u obzir nestabilno globalno tržište, povećanje troškova proizvodnje, neizvijesnost zadržavanja kupaca, te eventualnog osvajanja novih ino kupaca, smatramo da mjera produžavanja primjene postupka carinjenja po fakturi predstavljala vrlo značajan i podsticajan elemenat za održavanje i eventualno povećanje izvoza bh. izvoznika. U tom smislu, prihvatanje naše incijative od strane UIOBiH predstavlja veliko olakšanje za poslovanje privrednih subjekata – rekao je predsjednik VTKBiH Zdravko Marinković.

Predsjednik Marinković apelira na nadležne institucije da se odluka što prije usvoji, jer trenutna odluka važi do 31. januara 2023. godine.

Pozitivni efekti primjene pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi su  provođenje jednostavnije i brže procedure uvoza i izvoza tokom cijelih 24 sata, svakog dana u mjesecu, a što direktno utiče na bržu snabdjevenost sirovinama i ostalim repromaterijalima za proizvodnju kao i povećanje količina izvoza u kratkom vremenskom periodu.

Prihvatanje ove inicijative VTKBiH je veoma značajno za privredne subjekte, jer bi se ukidanjem pojednostavljenog carinskog postupka uvoza i izvoza po fakturi ugrozio izvoz, produžio bi se rok isporuke prema kupcima, smanjili proizvodnja i poslovne aktivnosti, a povećala cijena proizvoda, saopćeno je iz VTKBiH.

(Biznis.ba)