Priprema se novi registar aktivnih privrednih društava u USK-u

Predstavnici Privredne komore Unsko-sanskog kantona (USK) najavili su skorašnju realizaciju projekta izrade novog jedinstvenog registra aktivnih privrednih društava u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Dosadašnji registar formiran je na osnovu podataka Registracionog suda, međutim nije adekvatno ažuriran, s obzirom da iz njega nisu brisane firme koje su obustavile radne aktivnosti.

-Zbog toga smo imali nerealnu sliku o broju aktivnih firmi ili preduzeća u našem kantonu. Naravno, prepoznali smo taj problem i krenuli u izradu posebnog registra, koji će sadržavati puno više podataka nego prethodni. Tako će u novom registru biti zaista samo radno-aktivne firme, a to su one koje predaju završne račune – rekao je predsjednik Privredne komore USK Enes Ružnić.

Ovaj projekt Kantonalne privredne komore podržalo je i Ministarstvo privrede Unsko-sanskog kantona.

-Jedinstvena baza provjerenih podataka o aktivnim privrednim subjektima nam je neophodna i zato nismo imali dileme kada nam je stigao zahtjev predstavnika Privredne komore USK. Nadam se da ćemo već kroz mjesec dana sve završiti i dobiti realnu sliku o stanju i broju naših privrednih društava – istakao je kantonalni ministar privrede Nijaz Kadirić.

Novi jedinstveni registar će se ažurirati svakih šest mjeseci, a omogućit će i opširniji pregled određenih informacija o djelatnostima samih preduzeća.

 

Biznis.ba / FENA