Prvi sajam gastronomije i turizma u Blagaju okupio više od 20 izlagača

Na Prvom sajmu gastronomije i turizma “Okusi Hercegovinu”, koji se ovog vikenda održavao u Blagaju predstavljeno je 23 izlagača iz BiH koji su dobili priliku razmjeniti iskustva i uspostaviti buduću suradnju.

Uz izložbeni dio, sajam je bio prilika i za održavanje panel-diskusija o temama sigurnost hrane, kreiranju destinacijskog marketinga i ponudi turizma, a učešće je imala i Turistička zajednica Sarajevskoga kantona.

– U panel diskusiji, koja je održana prvog dana sajma, na kojoj su sudjelovali i predstavnici turističkih zajednica, uz ostalo i TZ Sarajevskoga kantona, razmijenjena su mišljenja o marketingu i prodaji u turizmu i gastronomiji. Također se razgovaralo o zajedničkim projektima koji bi uključili i ova dva grada, Mostar i Sarajevo, te na šta se fokusirati kako bi se privukli domaći, ali i inozemni turisti – istaknula je u razgovoru za Fenu Adisa Kušundžija uime Turističke zajednice Sarajevskoga kantona.

Po njezinim riječima izuzetno je bitna suradnja turističkih zajednica u F BiH, odnosno BiH jer u suštini jedna turistička zajednica bez ostalih ne može na europskoj, odnosno svjetskoj razini puno pridonijeti.

– Neophodno je raditi na sinergiji, uvezivanju destinacija kako bi turisti, koji su došli posjetiti Sarajevo, poželili posjetiti i Mostar jer mi smo mala zemlja ali sa zanimljivim turističkim ponudama, vjerskim, kulturnim i dr. s obzirom da su kroz povijest isprepletene različite kulture i narodi – objasnila je Kušundžija.

Kako kaže, na tome TZ Sarajevskoga kantona i radi zadnjih godina jer vjeruju da zajedno s drugim zajednicama mogu predstaviti bolju turističku ponudu BiH.

– Moramo ulagati u marketing jer mi nemamo puno koristi od toga da znamo koji je potencijal naše zemlje ako i drugi ne znaju o njemu ništa. Zato smo mi u skladu sa svojim mogućnostima prisutni i na događajima, poput ovog koji je tek u startu ali i na onim etabliranim svjetskim sajmovima – navela je Kušundžija.

Nada se da će  ovaj sajam bit prepoznatljiv i interesna sfera ne samo ponuđača iz BiH nego i iz regije i  Europe.

Tajma Tanović-Smajović, direktorica kompanije Mama media, koja je organizator Sajma, kazala je da je glavni cilj stvoriti nova partnerstva i pružiti priliku domaćim proizvođačima, prije svega onim malim, da pokažu šta se sve to proizvodi u Hercegovini, ali i šire.

Događaj je, uz predstavljanje, malim proizvođačima poslužio i za uvezivanje s distributerima i prodajnim lancima, kao i pronalazak distributera van BiH, odnosno u regiji – istaknula je Tanović-Smajović.

Po njezinim riječima, na sajmu, koji se održava u hotelu Ada, predstavljeo je ukupno 23 izlagača,  a nekima od njih je to prvo predstavljanje u javnosti. Sajam je, kaže, obišlo oko 300 posjetilaca što je odlično s obzirom i na destinaciju sajma.

– Ovakvi i slični događaji u Hercegovini imaju potencijal da nastave tradiciju održavanja i postanu prepoznatljivi u regiji i šire – ocijenila je Tanović-Smajović.

Maja Čečur, profesor stručnih predmeta iz ugostiteljstva i turizma iz Trebinja kaže kako im je ovo prvo predstavljanje izvan tog grada.

– Pošto mi dvije godine radimo istraživanje lokalnih autohtonih namirnica i od njih pripremamo moderne postlastice, odlučili smo se doći na sajam gastronomije i turizma s našim recepturama, namirnicama i proizvodima kako bi ih promovirali, a ovo nam je prvi put da idemo izvan Trebinja – kazala je Čečur.

Ističe da su dosada uglavnom predstavljali svoje proizvode pred domaćim stanovništvom.

– Za sada je sve ovo u okviru škole, nije isključeno ni da pokušamo brendirati – dodala je Maja Čečur.

Biznis.ba / FENA