Rezultat jučerašnjeg Sajma zapošljavanja je 800 novih radnih mjesta

Novih 800 radnih mjesta i više od 900 popunjenih aplikacija rezultat je ovogodišnjeg “Sajma zapošljavanja i poduzetničkih inicijativa” koji je održan u srijedu  u Sarajevu u organizaciji Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Na Sajmu je učestvovalo 120 poslovnih i privrednih subjekata iz sljedećih djelatnosti: IT-a, turizma i ugostiteljstva, starih zanata, start upova i ostalih uslužnih i drugih djelatnosti.

U okviru programa Sajma, u Općini Stari Grad održana je Obuka o osnovnim elementima iz poduzetništva za 40 polaznika.

Učesnici obuke su imali priliku upoznati se o osnavama poduzetništva, važnim elementima za pokretanje vlastitog biznisa, te čuti pozitvna iskustva osoba koje su pokrenule startup biznise na osnovu korištenja podsticajnih sredstava Službe za zapošljavanje.

Također, potpisan je i memorandum o saradnji između Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo i 25 obrazovnih ustanova i centara za edukaciju.

Direktor Služba za zapošljavanje KS Nermin Pećanac istako je da to predstavlja početak umrežavanja svih obrazovnih centara i ustanova koje svojim programima pomažu da nezaposlene  i druge osobe dobiju dodatna potrebna znanja i vještine traženeod strane poslodavaca, a sve u cilju brže integracije na tržište rada tražilaca posla, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS.

 

(FENA)