Turistička zajednica Grada Bihaća realizira projekat (Ne)vidljivi pejzaži

Turistička zajednica Grada Bihaća uz partnersku podršku IPSIA-e BiH i Caritasa Ambrosiana realizira projekt sadnje drveća te uređenja gradskih parkova i šetnica.

U projekt su uključeni najmlađi građani Bihaća i njihovi vršnjaci trenutno smješteni u prihvatnim migrantskim centrima, a drveće se sadi na lokaciji uspostave novog gradskog parka Humci – Garavice, odnosno šetališta u užoj gradskoj zoni.

Akcije sadnje i projekt “(Ne)vidljivi pejzaži” unutar kojeg se sadnje i odvijaju, imaju za cilj poboljšanje životne sredine, otvaranje novog rekreativnog prostora i odmarališta, ukazivanja časti i doprinosu lokalnoj bioraznolikosti, te očuvanju i uljepšavanju okoline.

– Konkretno kada je u pitanju šetnica uz Unu u gradskom središtu, želja Turističke zajednice Grada Bihaća je da ovom inicijativom motivira ubrzano uređenje i razvoj jedne od ljepših šetnica pored rijeke Une, što bi u konačnici dovelo i do njenog zvaničnog imenovanja uz intepretativnu obradu lika i djela Boška Marjanovića, čiji je doprinos u kulturnom i ekološkom razvoju našeg grada nemjerljiv – rekao je direktor Gradske turističke zajednice Armin Amidžić.

Organizirana je i zajednička radna akcija “Rasti sa mnom” i druženje djece, prilikom koje su zasađena stabla jablana, bagrema i hrasta.

Akcija koju je pomogla IPSIA BiH provedena je na lokaciji gradnje novog gradskog parka i šetališta Humci – Garavice u okviru projekta (Ne)vidljivi pejzaži.

– U suštini sadimo jedan vegetacijski plašt koji će ozeleniti i oplemeniti ovaj prostor, ali i sakriti pogled ka poslovno – industrijskoj zoni. Zasadili smo puteve bagrema, jablana i hrasta, dok smo na šetalištu s našim mališanima sadili jablane i japanske trešnje – dodao je Amidžić.

Sve akcije sadnje i uređenja gradskih parkova i šetališta odvijaju se u okviru manifestacije “Jesen na Gelenderima”, koja traje do kraja sedmice.

Biznis.ba /  FENA