Turistička zajednica: Za osam mjeseci više turista nego stanovnika u Kantonu Sarajevo

Više od milion noćenja zabilježeno je tokom proteklih osam mjeseci u Kantonu Sarajevo što je, prema statistikama Turističke zajednice KS, najveći broj gostiju i noćenja ikad.

Bogata ponuda događanja, historijske i prirodne znamenitosti i bogata kulturna tradicija daju rezultate. Turističke zajednice KS tim razlozima dodaje i svoje napore koji su uloženi u promoviranje destinacije.

“Broj od 91.081 turista, s rastom od 17,4 posto, kao i broj ostvarenih noćenja od 221.060, s rastom od 23,9 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, pozicionirali su august 2019. u mjesec u kome je zabilježen najveći broj dolazaka i noćenja u poslijeratnom periodu”, objavljeno je na stranici Visit Sarajevo.

Također, za osam mjeseci ugošteno je 449.987 turista, uz rast od 15,4 posto, a to je više nego što Kanton Sarajevo ima stanovnika, poručili iz Turističke zajednice KS.

“U augustu je ostvareno i milion noćenja u ovoj godini. Za osam mjeseci evidentirano je 1.007.263 noćenja, uz rast od 19,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine. Usporedbe radi, u 2018. godini milion noćenja ostvaren je u oktobru”, navode u Turističkoj zajednici KS.

Najviše posjeta tokom augusta zabilježeno je iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Turske, Kine, Slovenije, Italije, Hrvatske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Kuvajta, dok je za osam mjeseci najviše kineskih turista posjetilo Kanton Sarajevo, ukupno 42.084. Prikupljeno je 344.153,77 KM boravišne takse.

Predsjednik povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur izjavio je da uskoro počinju i s pripremama za regionalnu promociju zimske sezone i novogodišnjih dešavanja u Sarajevu.

“Pružit ćemo i podršku projektima koji će obogatiti ponudu u zimskom periodu”, poručio je Muzur, dodavši da je u završnoj fazi i mobilna aplikacija Visit Sarajevo, koja će biti besplatna i raditi offline.

Aplikacija će na jednom mjestu objediniti sva dešavanja u gradu, kao i preporuke šta je to što treba obići u Sarajevu, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba