UIO BiH: Upravni odbor podržao izmjene Zakona o akcizama

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 45. Sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UINO regulirano je pitanje prikupljanja i obrade osobnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive.

Članovi UO UINO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akciza plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica.

UO UINO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o trošarinama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorij na trošarine za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu.

UO UINO usvojio je Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za entitete i Brčko Distrikt za razdoblje srpanj – rujan 2020. godine po kojoj Federacija BiH pripada 61,90 posto, Republici Srpskoj 34,55 posto te Brčko Distrikt BiH 3,55 posto.

Biznis.ba