Vlada Brčkog dala saglasnost na Prijedlog pravilnika o radnjama u fiskalizaciji

Vlada Brčko distrikta BiH na današnjem nastavku 61. redovne sjednice usvojila je Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog pravilnika o postupcima i redoslijedu radnji u procesu fiskalizacije.

Članovi Vlade danas su usvojili i Prijedlog odluke o imenovanju predstavnika Brčko distrikta BiH u Zajednički monitoring odbor IPA trilateralnog programa prekogranične saradnje Republika Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Republika Crna Gora 2014–2020, Prijedlog odluke o imenovanju člana konsultativne radne grupe za provedbu revidirane Strategije Bosne i Hercegovine za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma uime Brčko distrikta BiH.

Na današnjoj sjednici Vlada je razmatrala i Informaciju o Izvještaju o namjenskom trošenju sredstava grantova za nabavku novogodišnjih ukrasa, kao i Informaciju u vezi s poslaničkim pitanjem poslanika u Skupštini Brčko distrikta BiH Uroša Vojnovića koja se prosljeđuje Skupštini na razmatranje.

Tačka razmatranje i usvajanje Prijedloga pravilnika o dopunama Pravilnika o vršenju tehničkog pregleda građevina i izdavanju odobrenja za građenje prebačena je za narednu sjednicu, saopćeno je iz Vlade Brčkog.

Brčanska Vlada danas je započela i 62. redovnu sjednicu na kojoj je usvojila Prijedlog odluke o odobravanju sredstava za finansiranje specifičnog programa u svrhu provođenja nastavka liječenja “Intenzivne robotske neurorehabilitacije” za osiguranika Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sabrija Čandić kazao je da je Vlada današnjim usvajanjem ove tačke odobrila 14.810 eura za liječenje maloljetne osobe koja ima problema s kretanjem.

“Radi se o jednom teškom specifičnom oboljenju kod jedne maloljetne osobe koja ima problema s kretanjem i koja se nalazi u invalidskim kolicima. S obzirom na to da se radi zaista o teškom oboljenju učinjen je jedan veliki humanitarni potez prema oboljeloj osobi i na ovaj način želimo da omogućimo da se što prije oporavi i nastavi svoje aktivnosti u društvu”, kazao je Čandić.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog odluke o usvajanju programa utroška sredstava s pozicije grantova neprofitnim i drugim organizacijama za 2019. godinu u Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, Pododjeljenju za podršku mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i udruženja građana.

Srđan Blažić, šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, kazao je da se u ovom programu nalazi 24 mjesne zajednice, udruženja građana i nevladine organizacije koje su zadovoljile sve potrebne kriterije.

“To je prvi dio programa utroška sredstava i u ovom programu imamo 24 mjesne zajednice, nevladine organizacije i udruženja građana koji su zadovoljili sve potrebne kriterije i koji su se našli u budžetu za 2019. godinu. Mi ćemo sada ići u operativni dio, odnosnu u pripremu potpisivanja ugovora s ovim organizacijama, a nakon toga isplatu grantovskih sredstava u ukupnom iznosu od 264.500 maraka”, kazao je Blažić.

Vlada Brčko distrikta BiH danas je usvojila i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za polaganje stručnog ispita za rad nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi u osnovnim i srednjim školama i odgajatelja u predškolskim ustanovama Brčko distrikta BiH i Prijedlog zaključka kojim Vlada Brčko distrikta BiH daje saglasnost na Dobrovoljni izvještaj BiH o provođenju Agende 2030. i ciljeva održivog razvoja (Voluntary National Report – VNR), stoji u saopćenju.

Biznis.ba / FENA