Vlada ZDK za 174 ugovora za samozapošljavanje boraca osigurala 1,2 miliona KM

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je danas 120 ugovora u sklopu Programa poticaja samozapošljavanja pripadnika braniteljske populacije s područja općina Breza, Kakanj, Maglaj, Olovo, Vareš, Visoko, Zavidovići, Zenica i Žepče.

– Za ovaj ćemo program utrošiti oko 1.200.000 KM, a pojedinačno smo planirali po 7.000 KM za otvaranje privatnog biznisa. Kako bismo, na neki način, sebe osigurali, 3.000 KM doznačujemo odmah po potpisu ugovora; 2.000 KM u narednih šest-sedam mjeseci, a još toliko kada utvrdimo da korisnici aktivni te da uplaćuju penzijsko-invalidsko osiguranje – kazao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

On je napomenuo kako su 2015. godine, mada to do tada nije bila praksa, optimistično krenuli u projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije.

– Prvo su to bili samo poljoprivredni projekti, a već iduće godine uokvirili smo sve moguće, legalne djelatnosti. Zaključno s ovom godinom, mogli bismo imati oko 1.000 direktno zaposlenih, a koliko ih je i indirektno dobilo posao, zaista taj podatak nemamo – kaže Čolaković.

Premijer ZDK Miralem Galijašević napomenuo je kako je ovaj kanton “kičma” privrede i izvoza naše zemlje, sa 24 posto učešća u izvozu BiH, 70 posto zaposlenih u proizvodnji te većim izvozom nego uvozom.

– Mi smo iz faze davanja prinadležnosti koje proističu iz zakona, prešli u fazu davanja mogućnosti samozapošljavanja i započinjanja vlastitog biznisa ove populacije – napomenuo je Galijašević, koji je dodao i kako svi trebaju pomoći borce koji se odluče na pokretanje vlastitog biznisa.

Ugovor je potpisao i Merdan Ferhat iz Breze, koji u svojoj autopraonici, koja radi već dvije godine, ima uposlenog jednog radnika.

– Planiram zaposliti još najmanje jednog radnika, jer nabavio sam i mašinu za pranje ćilima – ističe Merdan.

Načelnik Općine Zavidovići Hašim Mujanović uručio je zahvalnicu premijeru Galijaševiću i ministru Čolakoviću za doprinos u zapošljavanju boračke populacije.

U Tešnju će sutra biti potpisana još 54 ugovora s korisnicima iz općina Tešnja, Doboj Jug i Usora.

 

Biznis.ba / FENA