20+ godina
sa vama
evropa u problemima

I u Francuskoj ugroženo svako drugo radno mjesto u automobilskoj industriji

Autor: Biznis.ba
Foto: Agencije
Prema analizi francuske Asocijacije auto-komponenti, do polovine zaposlenih u ovom sektoru bi moglo ostati bez posla. Zahtijeva se odlaganje prelaska na električne automobile.

Kriza u automobilskom sektoru u Evropi je mnogo dublja od krize u jednom koncernu. Francuzi takođe upozoravaju na mogućnost masovnog otpuštanja u francuskim kompanijama koje proizvode automobilske komponente.

Jean-Louis Pech, šef Asocijacije francuskih proizvođača automobilskih komponenti (FIEV), izjavio je da je sektor u opasnosti da izgubi polovinu radnih mesta u narednim godinama. "S obzirom na aktivnost, moguć je gubitak više od polovine radnih mjesta u narednih 5 godina. Ovaj broj, nažalost, nije preuveličan." Kao razloge za ovu procjenu, Pech je naveo pad prodaje automobila, slabljenje tržišta električnih automobila i sve veća konkurencija iz Kine.

U saopštenju FIEV stoji da kriza dolazi kao posljedica niza događaja, kao što su COVID, kriza poluprovodnika, značajno povećanje cijena sirovina, transporta i energenata. Tome značajno doprinose i zahtevan prelazak na električne automobile od 2035. godine, konkurencija iz kine i novi propisi, prenosi Autoblog rs. Od 2019. godine sektor proizvodnje automobilskih komponenti biljleži pad prometa za 10 % i smanjenje broja zaposlenih od 17 procenata.

U tom kontekstu, FIEV, koji okuplja 300 kompanija koje zapošljavaju oko 60.000 ljudi, predlaže da se promijeni rok za prelazak na električne automobile 2035. godine, povrati konkurentnost, i da se stvore novi uslovi za oživljavanje francuske i evropske automobilske industrije.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba