20+ godina
sa vama
šta je razlog?

Kineski električni automobili baš i ne zanimaju kupce vozila u Evropi

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Strah od kineskih proizvođača električnih automobila je stvaran, barem u slučaju evropskih proizvođača automobila.

Međutim, samo jedan od 10 električnih automobila u Evropi je kineski. Daleko smo od invazije koje se toliko boje evropski brendovi, a razlog bi jednostavno mogao da bude taj što su to – kineski automobili, barem tako to objašnjavaju u studiji Nielsen IQ za Bloomberg.

Kineski brendovi su zauzeli 10,3% tržišta električnih automobila u Evropi (uključujući Veliku Britaniju, Norvešku i Švajcarsku), prema podacima njemačke firme Schmidt Automotive Research (SAR). To je 93.100 električnih automobila. Za poređenje, Volkswagen grupa je u istom periodu prodala oko 317.200 električnih automobila, a Tesla 161.525 automobila. Prema Michaelu Deanu i Giacomu Reghelinu, autorima istraživanja koje je sproveo Nielsen IQ, kineski brendovi moraju da se suoče sa snažnom lojalnošću koju uživaju evropski nacionalni brendovi, prenosi Revija HAK.

Oko 74% ispitanika u studiji Bloomberg Intelligence je izrazilo zabrinutost oko kupovine automobila kineske marke, navodeći kvalitet (25%), bezbjednost (14%) i kinesku tehnologiju (17%). Još više otkriva istraživanje belgijskih potrošača, u kojem je Lijnen otkrio da prioritetni razlog, kod onih koji imaju najmanju vjerovatnoću da će kupiti kineski automobil, naveden razlog jeste nepovjerenje u Kinu. Njih 47% kaže da ne vjeruje direktno Kini kao zemlji dok posebnu zabrinutost oko kvaliteta, tehnologije ili bezbjednosti vozila navodi manje od 20% ispitanika. Zanimljivo je da je dio njihovog istraživanja uključivao prikazivanje potrošačima oglasa za kineske automobile skrivajući njihovu zemlju porijekla, prenosi Autoblog rs. Tada su odgovori obično bili pozitivni prema tim automobilima, sve dok nisu otkrili da su automobili kineski, a tada su postali negativni.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba