20+ godina
sa vama
izbjegavanje carina

Kineski GAC razmišlja o proizvodnji električnih vozila u Evropi

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Kineski državni proizvođač automobila GAC istražuje proizvodnju električnih vozila u Evropi kako bi izbjegao carine EU-a, rekao je u nedjelju Reutersu glavni direktor njegovog međunarodnog poslovanja, pridružujući se rastućem popisu kineskih tvrtki koje planiraju lokalnu proizvodnju.

Firma je među najvećim kineskim proizvođačima automobila i cilja na 500.000 inozemnih prodaja do 2030. Još uvijek ne prodaje EV u Evropi, ali će lansirati električni SUV prilagođen europskom tržištu na Paris Auto Showu, koji počinje u ponedjeljak.

GAC i dalje gleda na Evropu kao na važno tržište koje je "relativno otvoreno" uprkos potezima Evropske komisije da uvede carine na električna vozila proizvedena u Kini, rekao je Wei Heigang, govoreći u Parizu uoči sajma.

"Pitanje carina definitivno ima utjecaja na nas. Međutim, sve se to može dugoročno prevladati... Siguran sam da će postojati način da se sve to riješi", rekao je.

"Lokalna proizvodnja bila bi jedan od načina da se to riješi", dodao je. "Vrlo aktivno istražujemo tu mogućnost."

Rasprave su bile u vrlo ranoj fazi i firma je još uvijek razmatrala hoće li izgraditi novu tvornicu ili podijeliti - ili preuzeti - postojeću, prema Weiju, prenosi SEEbiz.

Kompaktni SUV izložen u Parizu, vozilo s dometom od 520 kilometara nazvano "Aion V", trebao bi biti lansiran na nekim evropskim tržištima sredinom 2025., po cijeni manjoj od 40.000 eura (43.748 dolara), iako konačna cijena još nije određena , rekao je GAC.

Nakon tog lansiranja, sljedeće GAC vozilo koje bi trebalo biti u prodaji u Evropi bit će mali električni hatchback, koji će biti pušten u prodaju krajem 2025. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba