20+ godina
sa vama
Istraživanje

Najbolje uslove za električne automobile ima Švedska

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
PwC, savjetodavna i revizorska kompanija, intervjuisala je 17.000 ljudi iz 27 zemalja da bi istražila koliko građana je u pojedinim zemaljama spremno na tranziciju na električna vozila.

Na prvom mjestu istraživanja je Švedska, čijih 60 posto građana planira da kupi električni automobil u sljedećih pet godina, što je otprilike jednako globalnom prosjeku u istraživanju. Međutim, postoje značajne razlike između zemalja. Potrošači pokazuju najveći interes za električne automobile u Kini, Indiji i Indoneziji s nivoima od 70-80 posto, navodi Revija HAK.

– Slaba je potražnja u Evropi i jaka konkurencija iz Kine. S nižim cijenama nafte, kupcima je kratkoročno lako upasti u kolotečinu i kupiti automobil koji troši fosilna goriva, ali ovo nije dugoročno održiva strategija. Svijet se mora promeniti i nema sumnje da električni automobil igra važnu ulogu u tom razvoju – kaže Johan Palmgren, revizor i savjetnik za automobilsku industriju u PwC-u Švedska.

Švedska je zemlja koja je na vrhu između 27 zemalja učesnica kada su u pitanju najbolji uslovi za električne automobile. Rezultati se baziraju na četiri kategorije: državnih podsticaja, infrastrukture, ponude i potražnje. S ukupnom ocjenom 3.7, Švedska je odmah ispred Norveške. Nakon toga, Holandija, Kina i Švicarska slijede u prvih pet.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba