20+ godina
sa vama
brojne žalbe

Protest radnika Volkswagenove fabrike u Briselu

Autor: Biznis.ba
Foto: X.com
Hiljade radnika u Briselu su danas protestovale zbog najavljenog zatvaranja tamošnje Volkswagenove fabrike u kojoj se proizvodi luksuzni model električnog Audija.

Policija je saopštila da su demonstracije na kojima su viđeni veliki transparenti sa natpisima "Industrija je naša" bile mirne i okupile približno 5.500 ljudi, prenosi Reuters.

Radnici u briselskoj fabrici se žale na nesigurnost posla i plata, dok predstavnici sindikata upozoravaju i na širi kontekst problema, odnosno da se proizvodnja automobila sve više seli van Evrope.

Ugrožena fabrika u kojoj je prošle godine proizvedeno oko 50.000 automobila ima problema sa dugogodišnjim izazovima kao što su visoki logistički troškovi.

Menadžment Volkswagena se odlučio za veliki program štednje do 2026. i ukinuo je garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika da bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi eura.

"Ekonomsko okruženje se ponovo pogoršalo, novi dobavljači dolaze u Evropu. Pored toga, Njemačka posebno zaostaje u pogledu konkurentnosti. Mi kao kompanija sada moramo da delujemo dosljedno u ovom okruženju", saopštio je izvršni direktor Volkswagena Oliver Blume.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba