20+ godina
sa vama
uaw

Sindikat prijeti štrajkom u kompaniji Stellantis

Autor: Biznis.ba
Foto: Stellantis
Američki sindikat radika u automobilskoj industriji (UAW) planira više štrajkova protiv francusko-italijanskog proizvođača automobila Stellantis, oko godinu dana nakon što je prošli štrajk koštao velike automobilske kompanije iz Detroita milijarde dolara i zaustavio rad 50.000 zaposlenih.

UAW optužuje Stellantis da krši ugovorne obaveze i najavljuje da lokalni ogranci sindikata pripremaju štrajkove koji bi mogli u potpunosti obustaviti proizvodnju. Ova prijetnja dolazi nakon prošlogodišnjeg štrajka koji je Stellantis koštao oko 750 miliona eura, prenosi Reuters.

Operacije Stellantisa u Severnoj Americi već su pod pritiskom, a pretnja štrajkom dolazi u trenutku kada se približavaju predsjednički izbori u SAD, na kojima UAW navodno podržava američku potpredsjednicu Kamalu Haris (Kamala Harris).

UAW je saopštio da je 28 lokalnih ogranaka sindikata podnelo pritužbe protiv Stellantisa, a 18 njih je blizu glasanja za štrajk. Kompanija Stellantis kritikovala je UAW zbog oštećenja reputacije kompanije, ali sindikat je odgovorio da je Stellantis postao primjer lošeg upravljanja.

Glavne tačke sukoba su kašnjenja u investicijama u novu fabriku baterija u Ilinoisu i moguće premeštanje proizvodnje modela Dodge Durango izvan SAD, što sindikat posebno pogađa. Stellantis je saopštio da nisu potvrđeni planovi za premeštanje proizvodnje Duranga, prenosi Autoblog rs.

Uprkos problemima u američkom poslovanju, zalihe vozila Stellantis su se povećale, što bi moglo ublažiti trenutni pritisak na kompaniju ako dođe do štrajka. Analitičari sugerišu da bi UAW mogao ciljati fabrike koje proizvode tražene modele, poput SUV modela Jeep.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba