20+ godina
sa vama
početkom 2026.

Tavares odlazi u penziju, evo ko će ga zamijeniti na čelu Stellantisa

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Stellantis je potvrdio da će se CEO Carlos Tavares povući po isteku svog ugovora početkom 2026. i najavio velike promjene u višem menadžmentu dok se bori da preokrene svoje zaostale operacije u Sjevernoj Americi.

Zarada i prodaja tradicionalnog profitnog centra francusko-talijanskog proizvođača automobila su u padu, što ga je prisililo da prošle sedmice smanji svoju prognozu dobiti za 2024. i signalizira moguća smanjenja svoje dividende i otkupa dionica sljedeće godine.

Analitičari su smanjili ocjenu dionica firme, čije su dionice uvrštene na berzu u Milanu ove godine pale za 42%. Stellantis je napravio pogrešne korake u Sjevernoj Americi, gdje prodaja popularnih proizvoda kao što su Jeep i Ram kamioni obično donose veći dio profita.

Dionice proizvođača automobila uvrštene na američke berze spale su oko 1% u trgovanju prije tržišta u petak.

Potvrda Tavaresovih planova o umirovljenju dolazi sedmicama nakon što je Stellantis objavio da traži njegovog nasljednika, iako je u to vrijeme rečeno kako je moguće da on ostane nakon isteka ugovora. Četvrti najveći svjetski proizvođač automobila po prodaji rekao je da sada planira imenovati svog nasljednika do četvrtog kvartala 2025.

Stellantis je imenovao Douga Ostermanna, bivšeg glavnog operativnog direktora kineskog odjela, za šefa finansija, zamijenivši Natalie Knight koja napušta kompaniju, prenosi SEEbiz.

Proizvođač automobila također je imenovao Antonija Filosu za svog glavnog operativnog direktora za Sjevernu Ameriku uz njegovu ulogu izvršnog direktora marke Jeep, nasljeđujući Carlosa Zarlengu, čija buduća uloga nije objavljena.

Tavares, strastveni vozač trkaćih automobila koji je bio naširoko najavljivan prethodnih godina jer je Stellantis učinio jednim od najprofitabilnijih svjetskih proizvođača automobila, vodio je firmu od njezinog osnivanja kroz spajanje Fiat-Chryslera i proizvođača Peugeota PSA, u kojem je bio upravni odbor 2021. stolica od 2014.

No, napuhane zalihe tvrtke i pad dobiti u posljednjih nekoliko mjeseci šokirali su posmatrače industrije nakon godina kada su joj na velikim maržama zavidjeli konkurenti u Detroitu i inozemstvu.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba