20+ godina
sa vama
uklonjene restrikcije

Tesla odobrena kao službeni automobil u Kini

Autor: Biznis.ba
Foto: Ilustracija
Najprodavaniji Model Y kompanije Tesla uvršten je na listu električnih i hibridnih modela automobila koje lokalna vlada u Kini može kupiti kao službeni automobil.

Kineski mediji objavili su da su prvi put Tesla automobili postali kvalifikovani za vladine nabavke u Kini. Vlada provincije Jiangsu u istočnoj Kini objavila je u junu 56 nabavki novih službenih automobila, među kojima je Tesla, prenosi Reuters.

Pored Modela Y proizvedenog u fabrici Tesla u Shangaiu i Volvo XC40, ostale specifikacije nabavke bili su kineski brendirani električni i hibridni automobili. Volvo Cars je u vlasništvu kineskog proizvođača automobila Zhejiang Geely Holding Group.

Ni vlada ni kineski mediji nisu precizirali broj automobila Model Y koje bi vlada provincije Jiangsu mogla da kupi. Tesla automobilima je ranije bio zabranjen ulazak u neke vladine i vojne komplekse u Kini. Ove restrikcije su uklonjene nakon što je Tesla dobio podršku od vrhovne auto-industrijske asocijacije u zemlji, koja je u aprilu saopštila da su podaci koje prikuplja Tesla u Kini u skladu sa propisima.

Kako je potražnja za kineskim automobilima u inostranstvu zasenjena perspektivom carina i kako se domaća konkurencija intenzivira, isporuke Teslinih vozila proizvedenih u Kini pale su za devet odsto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom 2023.

Međutim, čini se da je putovanje izvršnog direktora Tesle Elon Musk u Kinu, krajem aprila kada se sastao sa premijerom Li Ćijangom, dalo rezultate. Kina je povećala svoju podršku Tesli, koja planira da izgradi centar za obuku podataka i uvede svoj softver za potpuno autonomnu vožnju u zemlji ove godine, uprkos stalnim tenzijama sa Sjedinjenim Američkim Državama oko tehnološke rivalnosti.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba