20+ godina
sa vama
i dalje u zaostatku

Tesla ostvarila prvi rast prodaje u godini, ali to nije zaustavilo pad dionica

Autor: Biznis.ba
Foto: Unsplash
Tesla je prvi put ove godine prijavila povećanje prodaje, iako je i dalje u zaostatku u odnosu na isti period 2023.

Kompanija je isporučila skoro 463.000 vozila širom svijeta u trećem tromjesečju, što je 6% više u odnosu na prošlogodišnju prodaju i 4% više od ukupno isporučenih vozila u drugom kvartalu ove godine.

Teslina historija stabilnog rasta prodaje u odnosu na prethodnu godinu, kao i njena prognoza kontinuiranog rasta, jedan je od razloga zašto njegove akcije imaju najveću tržišnu vrijednost sa velikom maržom od bilo kojeg proizvođača automobila na svijetu.

Ali kompanija se suočava sa povećanom konkurencijom etabliranih proizvođača automobila koji nude više vlastitih modela električnih vozila.

U prvom i drugom kvartalu ove godine Tesla je prijavio pad prodaje od 9% odnosno 5%, što je prvi put u istoriji kompanije da se desi pad u dva uzastopna kvartala. Čak i sa povećanom prodajom koja je objavljena u srijedu, njena dosadašnja isporuka od 1,3 miliona vozila smanjena je za 2% u odnosu na prošlu godinu, prenosi Investitor me.

General Motors je u utorak izvijestio da je njegova prodaja električnih vozila u SAD porasla za 60% u odnosu na prije godinu dana i 46% u odnosu na drugo tromjesečje. Ali GM je i dalje imao samo djelić Tesline prodaje, a prodaja električnih vozila u SAD iznosila je 32.000 vozila. Tesla ne raspoređuje prodaju po tržištima tako da nije poznata njena precizna prodaja u SAD-u.

Tesla se takođe suočava sa povećanom konkurencijom od strane kineskih proizvođača automobila, posebno u Evropi. Tokom ovog posljednjeg kvartala, Tesla je ostao ispred kineskog proizvođača automobila BYD, koji je nakratko pretekao Teslu u svjetskoj prodaji električnih vozila prošle godine. BYD je izvijestio o globalnoj prodaji električnih baterija u trećem kvartalu od 313.000 i prodaji od 1,2 miliona električnih vozila od početka godine do danas. Ali njen ukupni iznos od godine do danas je porastao za skoro 12%, u poređenju sa padom u Tesli.

Akcije Tesle pale su oko 4% u srijedu, vraćajući dionice otprilike na ono što su bile na početku godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba