20+ godina
sa vama
proizvodnja u januaru 2026.

Toyota i Subaru rade na još jednom električnom vozilu

Autor: Biznis.ba
Foto: Toyota
Toyota i Subaru rade na još jednom zajednički razvijenom modelu bez motora sa unutrašnjim sagorijevanjem.

Nikkei Asia navodi da će ova dva japanska proizvođača automobila lansirati drugi model sa nultom emisijom, kao i da će to biti SUV. Proizvodnja će navodno početi u januaru 2026.

Dok bZ4X i Solterru proizvodi Toyota u svojoj Aichi fabrici, očekuje se da će novi neimenovani model silaziti ​​sa proizvodne trake na Subaruovoj Yajima lokaciji. Novi EV se neće razvijati od nule jer će pozajmiti dijelove od električnih SUV-ova koji su već u prodaji. To će ubrzati razvoj i smanjiti troškove. Cilj je da se pravi između 15.000 i 20.000 jedinica mjesečno.

Novi EV duo će navodno ciljati na Sjevernu Ameriku, Evropu i Japan, ali bi mogao da se prodaje i na drugim tržištima. Nejasno je da li će ova dva modela biti jeftinija od bZ4X i Solterre.

Ranije ove godine, Toyota i Subaru su najavili da rade na tri dodatna EV-a osim bZ4X/Solterre. Slično kao i novi model koji dolazi 2026., i druga dva će biti crossoveri, prenosi Autoblog rs. Ako proizvodnja novog EV-a zaista počne u januaru 2026. godine, zvanična premijera bi trebalo da se održi u drugoj polovini sljedeće godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba