20+ godina
sa vama
ekonomski plan

Trump obećava da će podići carine za 200% ili 500% kako bi zaštitio američku auto industriju

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
U razgovoru s Mariom Bartiromo, voditeljicom Sunday Futures na Fox Newsu, Donald Trump brani svoj ekonomski plan za značajno podizanje carina.

Plan je dobio mnogo kritika, uključujući i konzervativno orijentirani Wall Street Journal (WSJ) koji je izvijestio da bi Trumpova ideja o povećanju carina - za 200% - mogla imati ozbiljne negativne učinke.

Kada ga je Bartiromo upitala o izvještaju WSJ-a, Trump je rekao da će carine vratiti proizvodnju automobila u SAD i "zaštititi" američke proizvođače automobila.

"Stavit ću 200 ili 500%, nije me briga, sve dok ovdje ne budu mogli prodati jedan automobil. Ne želim da nanose štetu našim automobilskim kompanijama", rekao je Trump.

"Nećemo im dopustiti da prodaju automobile iz lijepe nove fabrike, u vlasništvu Kine, koja se nalazi u Meksiku... i unište automobilske firme koje su nam ostale", rekao je Trump, prenosi SEEbiz.

"Imamo zlatno tržište. Imamo novac. Ako nastavimo trčati kao zadnje tri do četiri godine, izgubit ćemo sve to.", zaključio je Trump.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba