20+ godina
sa vama
skok

Veliki povratak Tesle, dionice u sedmici skočile 27%

Autor: Biznis.ba
Foto: Arhiv
Cijena dionice Tesle dovoljno je porasla u petak da poništi godišnji gubitak i poveća sedmični dobitak na 27%.

Dionice proizvođača električnih vozila zatvorene su u petak na 251,55 dolara. Prošlu su godinu završile na 248,48 dolara, a u aprilu su pale na 138,80 dolara. Dakle, u samo dva mjeseca tržišna kapitalizacija gotovo se udvostručila.

Najnoviji porast potaknut je izvještajem o isporukama za drugo tromjesečje koje je u utorak bilo bolje od očekivanog. Iako su isporuke i dalje pale za 4,8% u odnosu na prethodnu godinu, pad je bio manji od pada u prvom tromjesečju i dao je razloge ulagačima za optimizam u drugoj polovici.

U aprilu su dionice Tesle pale na najniži nivo u 52 sedmice nakon niza zabrinjavajućih događaja. Prodaja u osnovnom automobilskom poslovanju pala je u prvom tromjesečju, firma je smanjena zbog velikih otpuštanja, a pojavila su se i izvještaji da je Tesla odustao od planova za skoru proizvodnju jeftinog porodičnog automobila u svojoj teksaškoj fabrici.

Tesla bi trebala objaviti finansijske rezultate za drugo tromjesečje nakon zvona 23. jula. Automobilska bruto marža vjerovatno će biti u fokusu.

Od prošle godine Tesla nudi opsežne popuste i poticaje kako bi privukao kupce na svoju stariju liniju električnih vozila, uključujući svoje popularne početne modele limuzina Model 3, terenska vozila Model Y i svoje skuplje vodeće limuzine Model S i SUV model X, prenosi SEEbiz. 

Krajem 2023. Tesla je počela s prodajom svog kutnog Cybertrucka. Račun Tesla Cybertruck na društvenoj mreži X objavio je u četvrtak da je kamion postao najprodavaniji potpuno električni kamionet u SAD-u u drugom kvartalu.

Ford je izvijestio o prodaji svog potpuno električnog modela, F-150 Lightning, od ukupno 7.902 u drugom kvartalu i 15.645 do juna ove godine.

Tesla nije odgovorio na CNBC-jev zahtjev za više informacija.

Osim nadolazećeg izvješća o zaradi, analitičari Cantora Fitzgeralda napisali su u utorak u bilješci da očekuju da će marketinški događaj - Teslin Robotaxi Day - početkom sljedećeg mjeseca biti katalizator za dionice.

"TSLA je ranije otkrila planove za Robotaxi (ili Cybercab), koji kompanija planira predstaviti 8. augusta", napisali su. "Iako ne očekujemo da će se ovaj segment pokrenuti prije 2027., očekujemo da će to dugoročno biti značajan poslovni segment za firmu."

Ipak, Cantor Fitzgerald očekuje da će Tesla ove godine isporučiti manje automobila nego prošle. Firma ima ciljnu cijenu od 230 USD za Teslu i preporučuje kupovinu dionica.

Iako se Tesla oporavio, zaostaje za širim tržištem ove godine. Nasdaq je porastao 22% u 2024., a S&P 500 je dobio 17%. Tesla je sada u porastu od 1,2%.

Nedavna anketa Axios Harrisa pokazala je da firma doživljava propadanje brenda što je barem djelomično posljedica Muskovih "ludorija" i "političkih naklapanja". Istraživanje New York Timesa ove sedmice također je pokazalo da Muskove "polarizirajuće izjave" i "politička aktivnost" tjeraju neke "ljevičarske potrošače".

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba