20+ godina
sa vama
podaci cpca

Veliki rast prodaje Teslinih električnih vozila proizvedenih u Kini

Autor: Biznis.ba
Foto: Tesla
Prodaja električnih vozila Tesle, prema podacima Kineskog udruženja putničkih automobila (CPCA), porasla je za 19,2 posto u septembru u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Isporuke modela 3 i Y proizvedenih u Kini, koji se također izvoze na različita tržišta uključujući Evropu, porasle su za 1,9 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Tesla je u septembru na kineskom tržištu prodala više od 72.000 električnih vozila, što je povećanje od 66 posto u odnosu na prethodnu godinu, čime je taj mjesec postao najbolji u ovoj godini, prema izjavi tvrtke u četvrtak.

Kineski rival BYD , sa svojim linijama električnih vozila i plug-in hibrida Dynasty i Ocean, zabilježio je svoj najbolji mjesec s porastom prodaje od 45,56 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši brojku od 417.603 vozila u septembru, prenose Financije hr.

Prema podacima BYD-a, 33.012 vozila, odnosno 7,9 posto od ukupnog broja, prodano je u inozemstvu.

Uz rast u septembru, Tesla je zabilježila rast prodaje električnih vozila proizvedenih u Kini od 12 posto u razdoblju od jula do septembra, što je njezin prvi kvartalni rast ove godine.

Tesla je krajem septembra produžila ponudu finansiranja bez kamata za određene modele Model 3 i Model Y u Kini za još jedan mjesec, do kraja oktobra.

Također planira proizvoditi šestero-sjednu varijantu svog najprodavanijeg, ali već zastarjelog Modela Y u Kini od kraja 2025. godine, izvijestio je Reuters.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba