20+ godina
sa vama
švedski proizvođač

Volvo: Veći pad dobiti od očekivanja

Autor: Biznis.ba
Foto: Volvo Trucks
Švedski proizvođač kamiona AB Volvo izvijestio je kako im je prilagođena operativna dobit u trećem tromjesečju pala više no što su očekivali.

firme e smatraju kako će potražnja ostati na sadašnjim razinama i sljedeće godine jer su kupci i dalje oprezni. Prilagođena operativna dobit švedskog Volva iznosila je 14.1 milijardu kruna (1.34 milijarde dolara) u trećem tromjesečju ove godine.

Prošle je godine dosegla 19.3 milijarde kruna, a analitičari LSEG-a u anketi su prognozirali profit od 15.6 milijardi kruna jer je prodaja oslabjela 12 posto. Iz Volva tvrde kako su takvom rezultatu uz pad prodaje pridonijeli i povećana potrošnja na istraživanje i razvoj te porast troškova, prenosi Reuters.

Proizvođači kamiona ove su godine iskusili očekivano usporavanje potražnje jer su se tržišta normalizirala nakon porasta nakon pandemije koronavirusa. Volvo je predvidio da će sljedeće godine na evropskom tržištu teretnih kamiona biti na razini od 290 tisuća vozila, a na sjevernoameričkom tržištu 300 tisuća vozila. To je na razini ovogodišnjih rezultata.

U julu su predviđali kako će na evropskom tržištu prodati 290 hiljada vozila, a sada su taj broj podigli na 300 hiljada novih vozila. Prognoza za prodaju na sjevernoameričkom tržištu ostala je za ovu godinu na 290 hiljada vozila. Narudžbe za teretne kamione u trećem tromjesečju smanjile su se za sedam posto u odnosu na prošlu godinu.

"Odraz je to opreznosti kupaca usred neizvjesnosti oko makroekonomskog razvoja za 2025. godinu", rekao je izvršni direktor Volva Martin Lundstedt. Dodao je kako postoji "određena neizvjesnost u vezi s makroekonomskim kretanjima u bliskoj budućnosti" te da se to odražava i na njihove prognoze za sljedeću godinu.

Automobilska industrija suočava se sa smanjenom potražnjom. Iz Stellantisa su ovih dana priopćili da su u razdoblju od srpnja do rujna prodali samo 1.15 miliona automobila, što je otprilike petinu manje nego u istom razdoblju prošle godine, piše njemačka novinska agencija dpa. Firma je stoga odlučila u svojim italijanskim fabrikama strojeve u italijanskim fabrikama u Pomigliano D’Arcu, Termoliju i Pratola Serri u novembru obustaviti proizvodnju na nekoliko dana, prenosi Index hr.

U prvoj polovici godine firma je ostvarila 85 milijardi eura prihoda od prodaje, što predstavlja smanjenje od 14 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Neto dobit iznosila je 5.6 milijardi eura, što je pad od 48 posto u usporedbi s prvom polovicom 2023. godine.

© Copyright 2005. - 2024. Radio M Media Group.
Sva prava zadržana.
Dizajn i programiranje: Lampa.ba